Binnenland
NOS

Nederlandse psychologen helpen hun Oekraïense collega's bij behandeling van oorlogstrauma's

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse psychologen helpen hun Oekraïense collega's bij behandeling van oorlogstrauma's

Hoe moet je als psycholoog in Oekraïne omgaan met de oorlog? Want wat zeg je tegen je cliënten in zo'n onzekere situatie? Ruim honderd psychologen in Oekraïne worden daarin bijgestaan door de Nederlandse traumadeskundige Anne van den Ouwelant. Ze geeft in online trainingen advies hoe de psychologen daar kunnen omgaan met oorlogstrauma's.

Dat doet ze vanuit haar huiskamer in Westervoort vanachter een laptop en met een grote lamp, zodat ze goed in beeld is. "Vandaag hebben we een speciale webinar", zegt Van den Ouwelant tegen verslaggever Vincent van Rijn van het NOS Radio 1 Journaal.

Luisteren: Anne van den Ouwelant in het NOS Radio 1 Journaal

"Wat we doen is continu focussen op traumasensitieve ondersteuning in een oorlog. Hoe kunnen we mensen ondersteunen die midden in een acuut trauma zitten?", zegt Van den Ouwelant.

Veel Oekraïense psychologen zien heftige reacties voorbijkomen. Reacties die heel normaal zijn bij traumatische ervaringen, maar zij nu misschien voor het eerst meemaken. "Dus paniek, mensen die moeten overgeven als het luchtalarm gaat, depressies, suïcidale gedachten, mensen die elkaar aanvallen in de schuilkelder. Er is veel heftige problematiek. Daarnaast hebben de psychologen zelf ook te maken met de oorlog."

Van deelnemers hoort Van den Ouwelant positieve berichten. "Ze kunnen hun cliënten beter helpen in deze traumatische situatie, omdat ze nieuwe technieken leren. Ook voor sommige psychologen voelt het webinar iedere week als een veilige plek en daar doen we het voor."

Ster advertentie
Ster advertentie