Binnenland
EONOS

'Nederlandse topclubs winnen vooral omdat de andere clubs zo matig spelen'

foto: Pro Shots (via NOS)foto: Pro Shots (via NOS)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlandse topclubs winnen vooral omdat de andere clubs zo matig spelen'

Het lage niveau in de Nederlandse competitie zorgt ervoor dat de drie topclubs hun wedstrijden kunnen winnen. Dat is de gedeelde mening van het Sportforum. Volgens Leo Driessen winnen Ajax, Feyenoord en PSV dit jaar hun wedstrijden doordat de tegenstander zo slecht is en niet omdat de topclubs erbovenuit steken.

De andere gasten aan tafel, Arman Avsaroglu en Edwin Zoetebier, zijn het eens met de uitspraken van Driessen en zien dat nu in Europa pas echt pijnlijk duidelijk wordt hoe laag het Nederlandse niveau eigenlijk is.

Het Sporforum op NPO Radio 1

In het Sportforum bespreken drie gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek.

Deze keer zaten sportjournalist Leo Driessen (o.a. FOX en RTL), oud-Feyenoordkeeper Edwin Zoetebier en NOS-verslaggever en Feyenoordwatcher Arman Avsaroglu aan tafel. Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Ajax boekte zaterdag een 4-0 overwinning op Sparta en lijkt daarmee uit de crisis die een paar weken geleden nog heerste in Amsterdam. Toch zegt dat volgens Leo Driessen niet zoveel. "Het voordeel van de Nederlandse competitie is dat de drie topclubs redelijk op het gemak een crisis kunnen overwinnen. Als Ajax nu internationaal zou voetballen zou het een slechte periode zijn geweest."

"Het rammelt nog steeds aan alle kanten bij Ajax. Er is niks meer te zien van de ploeg die Peter Bosz heeft neergezet", aldus Driessen. Hij roemt spelers zoals Hakim Ziyech en David Neres. "Zij beginnen steeds beter te spelen, maar op het het middenveld is het nog steeds niet zoals het moet."

Siem de Jong

Volgens de sportjournalist heeft Ajax wel de speler in huis om het team beter te laten draaien. "Marcel Keizer moet Siem de Jong neerzetten op het middenveld. Dat is een slimme speler die alleen maar wijzer is geworden in het buitenland."

Ook ex-Feyenoorder Edwin Zoetebier is blij met de komst van De Jong naar Ajax. "Hij is de ervaren man in het team. Er is veel over hem gezegd, maar ik vind hem het cement tussen de voorhoede en het middenveld. De Jong kan het jonge elftal neerzetten en sturen."

'Nederlandse clubs kansloos in Champions League'

Van de Nederlandse velden naar de Europese: Feyenoord speelt vanavond tegen Sjachtar Donetsk in de Champions League. "Een onmogelijke opgave", denkt Arman Avsaroglu. De voetbalcommentator van de NOS was maandag bij de persconferentie van de Rotterdammers en zag een nerveuze trainer Van Bronckhorst. Dat is volgens hem ook niet verrassend, als je kijkt naar de zware poule waarin Feyenoord zit.

"Het moet een beetje meezitten in de loting. Feyenoord heeft geloot tegen drie clubs die in hun land onbedreigd lijstaanvoerder zijn en zelf zijn ze op dit moment niet de beste van Nederland. Dan is het een ongelijke strijd", zegt Avsarolgu die eraan toevoegt dat Nederlandse clubs echt niet kansloos zijn in de Champions League.

Daar is Driessen het volledig mee oneens. "Nederlands clubs zijn bijna elk jaar kansloos in de Champions League."

PSV is de koploper in de eredivisie en lijkt op dit moment de minste moeite te hebben met de tegenstanders, maar dat geldt dan alleen voor de Nederlandse opponenten. De club uit Eindhoven werd, nog voor het seizoen goed en wel was begonnen, uitgeschakeld in Europa.

Volgens Driessen was PSV dit jaar niet voorbereid op de Europese wedstrijden. "Als jij in Europa wat in de melk te brokkelen wilt hebben moet je zorgen dat je er klaar voor bent en dat was PSV niet. De club mist op bepaalde posities spelers, die moet je in juli al binnen hebben."

Avsaroglu ziet dat anders. "Cocu heeft al in mei gezegd dat hij alles op Europa ging zetten. Ik geloof ook niet dat ze er niet klaar voor waren. PSV heeft op dit moment vooral het probleem dat spelers niet meer naar de club willen komen. Maar de ploeg is echt wel bezig met het zoeken naar versterking."

Ster advertentie
Ster advertentie