Binnenland
BNNVARA

'Wat is er ellendiger dan een tuin zonder vogels?'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wat is er ellendiger dan een tuin zonder vogels?'

De hulst is nu misschien niet je lievelingsplant in de tuin. Maar, na deze column van Lies Visschedijk in Vroege Vogels denk je daar misschien anders over. Want, die groene, stekelige vriend in de tuin, is wel belangrijk.

Column van Lies Visschedijk: Hulst

O, wat een fijne plant is dat toch. Nooit saai. Vanaf mei bloeit de hulst prachtig met trosjes witte bloemetjes. Alleen de mannelijke hulstbloemetjes geuren. De dameshulst doet niet zo haar best in het voorjaar, die heeft geen parfum nodig; ze wordt toch wel bestoven.

Natuurlijk, in het voorjaar zien we er allemaal goed uit. Iedereen doet zijn of haar best, en de planten ook. Bloesems vliegen je om de oren, pollen sloven zich uit. Elke uitgelopen knop is nieuw, alle blaadjes zijn vers en iedereen ruikt lekker. Maar helaas, de maanden gaan daarna voorbij. We krijgen bruine randjes, onze takken gaan wat hangen, er valt eens wat af. Ons groen wordt een ander groen, een doffer groen. Let maar eens op.

Hulst in herfstgeweld

In augustus op zijn somberst. Als we doorrafelen naar de herfst dan gaat het na een laatste opvlamming bergafwaarts. Maar die hulst. Als een wat oudere Franse filmster is de hulst nú op haar mooist. Midden in de winter. Alles om haar heen is verlept, oud, of weggerot. Nou blijft echte kwaliteit over. Wat is ze mooi hè. Nadat ze eind augustus eindelijk was uitgebloeid liet ze even niets meer van zich horen.

Eigenlijk ben je haar een beetje vergeten tussen al dat herfstgeweld. Maar in de stille donkere winter laat de hulst haar beeldschone knalrode bessen zien. Een krachtig smakelijk rood, waarin je wel zou willen bijten. Dat doen een hoop dieren dan ook. Weliswaar doen ze dat niet van harte, maar toch. Als er geen eten meer op de plank is, dan is de hulst royaal met geven.

Altijd groen

Ook kan ze verrassend uit de hoek komen. Sterk, en als ze jong is, soms heel stekelig. De wasachtige bladeren zijn niet kapot te krijgen. En altijd groen hè. Nooit klagen over te weinig zonlicht, en dat al duizenden jaren lang. Onze voorouders gingen al naar het tuincentrum om een mooie hulst te kopen.

Een hulst in je tuin beschermt je tegen allerlei ellendigs. Wat is er ellendiger dan een tuin zonder vogels? Zou ik er graag bij willen zeggen. Ook daar helpt ze bij. Hulst geeft beschutting en eten aan de vogels en zorgt er ook nog eens voor dat de buurman niet alles hoeft te zien wat er zich in je tuin afspeelt. Dat je daar bijvoorbeeld nu alweer op een nat bankje stiekem met een borreltje zit om de kersttoestand te ontvluchten.

Koop een hulst!

Koop een hulst en zet hem in je tuin! Als je geen tuin hebt, ga dan naar het bos en sta stil onder de eerste hulst die je ziet. Omhels jezelf en wens jezelf een vrolijk kerstfeest. Je hebt het verdiend. Veel meer hulst in dit land. Daar zou ik graag voor willen demonstreren op het Malieveld in Den Haag.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie