Binnenland

Heftige reacties op komst Netanyahu: 'Joden zijn hier sowieso niet welkom'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heftige reacties op komst Netanyahu: 'Joden zijn hier sowieso niet welkom'

De Israëlische premier Netanyahu komt morgen naar Den Haag. Het bezoek is omstreden. Veel mensen, met name moslims, vinden Netanyahu een oorlogsmisdadiger omdat hij hun 'broeders in Palestina' hard zou aanpakken.

De discussie zorgt voor diepe verdeeldheid en gaat al snel verder dan de komst van Netanyahu, blijkt zondagavond in het NPO Radio 1-programma Kwesties met Rob Oudkerk en Marianne van den Anker.

Van den Anker trekt de Schilderswijk in om de meningen te peilen. "Kankerjood", roepen jongeren op de achtergrond. Ze krijgt niet de gelegenheid om door te vragen, jongeren gooien ballen naar haar hoofd.

"Joden zijn sowieso niet welkom in onze wijk. Joden moet je doden", vindt een wijkbewoner. "Zij vallen onze Palestijnse broeders aan. Iedereen is welkom, maar zij mogen ons niet en wij mogen hen niet." Een andere wijkbewoner: "Alle Hollanders huilen om zeehonden maar als jullie Palestijnen op tv zien dan hoor je niemand."

Anderen zijn genuanceerder: "Joden zijn ook mensen. Ik vind het beter om samen te leven. Een mens is een mens." Weer een ander heeft niks tegen Netanyahu, maar snapt wel waarom er geen Joden in de Schilderswijk wonen. "Ze voelen zich een beetje bedreigd maar ik denk dat dat tussen de oren zit. Moslims hebben niks tegen Joden, ik kan zo met een Jood aan tafel zitten en met hem eten, drinken en een babbeltje maken."

Luister hier naar reacties uit de Schilderswijk:

Paul van der Bas van de jongerenorganisatie van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) is blij met het bezoek van de Israëlische premier. "Vorig jaar is Abbas hier geweest, de president van de Palestijnse autoriteit. Het is logisch dat Nederland een positieve rol probeert te spelen in het conflict en dat kan alleen door in gesprek te blijven met de spelers. Ik snap alleen niet waarom mensen zich tegen de dialoog keren."

"Ik ben fel tegen de komst van Netanyahu", vertelt voormalig jongerenwerker Mohammed Ghay, geboren en getogen in de Schilderswijk. "Hij is in mijn ogen een oorlogsmisdadiger na alle oorlogen van de afgelopen jaren. Ik vind het niet kunnen dat iemand wordt uitgenodigd die bewust iedere vredesonderhandeling saboteert. Ik denk niet dat dit een religieuze kwestie is, ik denk dat jongeren slecht tegen onrecht kunnen. Er zijn er ook die agressief worden, daar heb ik wel begrip voor." Van der Bas vindt dat moslims selectief verontwaardigd zijn. "Ik hoor niet dezelfde geluiden als het gaat over Syrië."

"Zeg iets goeds over Israël en ze gooien je ruit in," zegt een jongere in de Schilderswijk tegen Van den Anker. Hij wil anoniem blijven. "Mijn oom heeft een zaak aan de overkant. Ik heb geen zin om lastiggevallen te worden. Mijn ouders wonen hier, mijn zussen wonen hier."

Jongere uit Schilderswijk wil anoniem blijven: 'Mijn oom heeft een zaak aan de overkant'

Hij is het oneens met de Schilderswijkers die maar een kant van de zaak zien. "Je moet accepteren dat er een oorlog aan de gang is. Als er een bom valt aan de andere kant kun je een antwoord verwachten. Ik bekijk het niet zwart-wit. Laten we hier als Nederlanders gewoon met elkaar samenleven. Zo hoort het."

Oud-premier Dries van Agt vertelde in Radio EenVandaag over het bezoek van Netanyahu:

Ster advertentie
Ster advertentie