Binnenland
NOS

'Praat met ouders die hun baby zijn verloren'

foto: Pexels Monika Balciuniene
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Praat met ouders die hun baby zijn verloren'

Elk jaar overlijden in Nederland zo’n 1200 baby’s tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte. Komende week wordt extra aandacht gevraagd voor die babysterfte, onder meer door het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. De hoofdingang van het ziekenhuis is vanaf vanavond een week lang blauw en roze verlicht.

Het onderwerp moet bespreekbaarder worden, zegt verloskundige Marjon van Dooren in het NOS Radio 1 Journaal. Zij is een van de initiatiefnemers van de actie in Tilburg.

"Als je in een ziekenhuisgang een stralende mevrouw ziet in een rolstoel met een maxicosi dat weet je precies wat er is gebeurd. Bij een moeder die een stille geboorte heeft gehad vraagt niemand hoe het met haar gaat."

Van Dooren benadrukt dat ouders er graag zelf over vertellen. "Ze zijn oprecht trots op hun kindje dat geboren is, maar helaas niet met hen verder kan leven. Zoals een van de ouders zei: ze is wel dood, maar ze hoeft niet doodgezwegen te worden."

Aandacht voor de gevolgen van babysterfte

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie