Binnenland
KRO-NCRV

Jan Terlouw: Klimaatoplossingen zijn 'zéér betaalbaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Terlouw: Klimaatoplossingen zijn 'zéér betaalbaar'

De oplossingen voor het klimaatprobleem zijn zéér betaalbaar. Dat zegt oud-D66-voorman Jan Terlouw in Spraakmakers. Volgens Terlouw is het 'vanzelfsprekend' dat de industrie de kosten voor de klimaataanpassingen doorberekent aan de consument. Maar dan moeten bedrijven wél gelijke belasting betalen.

Terlouw denkt dat het van belang is deze twee oplossingen te scheiden. Enerzijds een CO2-heffing, waarbij het volgens hem evident is dat de extra kosten van de industrie bij de consument komen te liggen. ("De consument is namelijk óók een vervuiler.") Anderzijds moet er gelijke belasting voor de industrie komen. ''Er komt momenteel meer geld terecht bij de dividenden van bedrijven, dan bij werkenden." Beide maatregelen zorgen op de lange termijn voor een gelijke verdeling van de 'klimaatlasten'.

Op de pof

Niemand wil volgens Terlouw dat onze kinderen het slechter hebben dan wijzelf. Toch is het volgens hem een feit, dat we op de pof van ons nageslacht leven. "We vervuilen de oceanen en jagen de temperatuur op." Ondertussen nemen we niet de maatregelen die we moeten nemen om erger te voorkomen. "De kosten voor onze kinderen om deze problemen weer op te lossen, zijn vele malen groter dan de kosten om dit nu tegen te gaan."

Terlouw denkt dat de kosten onterecht worden overdreven. ''We raken echt niet aan de bedelstaf'', zegt de oud-politicus. Volgens berekeningen van de Wereldbank die hij aanhaalt, kost deze omschakeling ons hoogstens een aantal jaar onze welvaartsgroei.

Afdwingen

Terlouw wil dat de politiek klimaataanpassingen afdwingt. ''In no-time zal de industrie vervolgens aanpassingen gaan ontwikkelen, waardoor de prijs voor de consument weer daalt.''

China

Argumenten dat aanpassingen in ons systeem geen zin zouden hebben omdat ze in China precies het tegenovergestelde zouden doen, verwijst hij naar de prullenbak. "In China doen ze best veel.'' Daarnaast vindt Terlouw dat wij als westen en als Nederland onze verantwoordelijkheid moeten nemen. "Wij hebben deze vervuilende industrie gebouwd. We kunnen dit Bangladesh niet laten oplossen."

Ster advertentie
Ster advertentie