Binnenland
NOS

Alarm over vermoedelijke jihadstrijders in Italië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alarm over vermoedelijke jihadstrijders in Italië

Interpol slaat alarm over vijftig vermoedelijke jihadstrijders die onlangs in Italië zijn aangekomen. Het zijn waarschijnlijk IS-strijders en ze proberen mogelijk vanuit Italië door te reizen naar andere Europese landen.

De mensen op de lijst komen allemaal uit Tunesië. "Hier waarschuwde Italië eerder al voor", zegt correspondent Mustafa Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze zagen een toename van mensen die uit Tunesië naar Sicilië kwamen. De Italianen waren er al bang voor dat er IS-strijders tussen zouden zitten. Want na de val van IS zijn veel strijders naar hun thuisland gegaan. Bekend is dat Tunesië een hofleverancier was voor IS."

De lijst, die is ingezien door The Guardian, is eind november naar de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken gestuurd. Het ministerie stuurde de lijst rond naar anti-terrorisme-eenheden in andere Europese landen.

Alarm over vermoedelijke jihadstrijders in Italië

Ontkennen

Vier van die verdachten zouden al bekend zijn bij veiligheidsdiensten. Volgens de lijst zou een van de vijftig de grens tussen Italië en Frankrijk al zijn overgestoken.

Italië ontkent de lijst overigens, omdat er zoveel gevoelige informatie op staat. "Het feit dat ze die namen hebben, wil niet zeggen dat ze weten waar de vijftig exact zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie