Binnenland

Zeldzame steppekiekendief broedt voor het eerst in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeldzame steppekiekendief broedt voor het eerst in Nederland

[NOS] Voor het eerst heeft een steppekiekendief-paar in Nederland jongen grootgebracht. Een vrijwilliger van de Werkgroep Grauwe Kiekendief vond het nest ergens in een akkerland in Groningen. De exacte locatie van de zeldzame roofvogels wordt geheimgehouden.

"Toen een van onze vrijwilligers zijn route fietste om vogels te tellen, zag hij een steppekiekendief- mannetje. Uit zijn gedrag bleek dat de roofvogel ergens een nest moest hebben", zo vertelt Ben Koks, oprichter van de Werkgroep Grauwe Kiekendief. "Het bleek dat het mannetje samen met een steppekiekendief-vrouwtje een nest had met vijf jonge vogels."

'Dit laat zien dat het integreren van landbouwgebieden en natuurgebieden, werkt'

Volgens Koks is dit eerste broedpaar van de steppekiekendief in Nederland groot nieuws in vogelland. Tot nu toe heeft de steppekiekendief in Europa alleen gebroed in Finland.
Bekijk de video van de steppekiekendief.

Geheim

Dat is ook de reden dat de locatie van het nest geheim gehouden wordt. "Veel vogelaars willen deze roofvogels zelf bekijken en fotograferen, maar we willen de jongen beschermen. Daarom maken we ook nu pas bekend dat de roofvogel in Nederland gebroed heeft", legt hij uit.

"Het is een onvoorstelbaar hectisch beest."

Han Olff, ecoloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, is het met Koks eens. "Het is spectaculair dat er een steppekiekendief in Nederland heeft gebroed. Ik denk dat dit het grootste vogelnieuws is van de afgelopen decennia."
Ster advertentie
Ster advertentie