Binnenland
KRO-NCRV

Jouw huis verduurzamen: 4 tips om te beginnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jouw huis verduurzamen: 4 tips om te beginnen

Veel huiseigenaren willen hun huis verduurzamen, maar hebben nog geen stappen ondernomen. Te duur en te complex. In Spraakmakers vier tips voor hoe je kunt beginnen.

1. Begin met isoleren

"De grootse besparing van energie is de energie die je niet verbruikt." Volgens Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis begint verduurzamen met isoleren.

"Van isolatie heb je direct profijt. Je verdient het geld meteen terug." Zonnepanelen zijn ook een goede investering, maar die investering haal je er pas jaren later helemaal uit. Voor wie verwacht binnen een aantal jaar weer te verhuizen, is dat dus een minder goede investering.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spraakmakers-luisteraar Kees van der Meijden is druk bezig met de verduurzaming van zijn bungalow. Hij ontdekte dat dit een kostbare en complexe operatie is. Het gaat volgens hem niet om alle losse maatregelen die je kunt treffen, zoals zonnepanelen, isolatie, verwarming en ventilatie. Je moet je huis als geheel bekijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Je kunt wel een nieuw verwarmingssysteem aanschaffen dat lage temperaturen kan verwarmen, maar dan moet je isolatie op een bepaald niveau zijn", onderzocht hij. Dat heeft hij dus ook als eerste aangepakt. "Ik heb het hele huis tot op de bodem gestript en geïsoleerd."

2. Onderzoek het soort huis dat je hebt

Volgens de voorzitter van de Vereniging Eigen Huis is het ene huis gemakkelijker en dus goedkoper te verduurzamen dan het andere. "Huizen die gebouwd zijn na het jaar 2000, zijn veel makkelijker te verduurzamen. Maar we hebben in Nederland ook ontzettend veel woningen van voor de Tweede Wereldoorlog of vlak daarna, waar je veel meer aan moet doen."

Onderzoek dus goed welke maatregelen er voor jouw specifieke woning nodig en geschikt zijn.

Volgens Van der Meijden, die inmiddels naast (raam-)isolatie ook zonnepanelen en een nieuwe verwarmings- en ventilatiesysteem heeft, hangt alles in het huis samen en moet je vooraf goed kijken welke oplossingen voor jouw woning geschikt zijn.

3. Verzamel informatie

Alle informatie met betrekking tot verduurzaming en de subsidies, is helaas niet op één centraal punt te verkrijgen, aldus Van der Meijden. "Ik ben redelijk technisch en je kan zelf veel vinden. Google is my best friend." Toch is het geheel ook voor hem erg complex.

Er zijn een aantal verschillende organisaties en websites die je kunt gebruiken als startpunt:

Informatie verduurzamen woning

De stichting Milieu Centraal heeft een praktische gids voor duurzame tips en adviezen.
De Vereniging Eigen Huis heeft een community waar je in contact kan komen met andere huiseigenaren die in het proces van verduurzaming zitten. Via Thuisbaas van Urgenda kun je advies op maat aanvragen over het energieneutraal maken van je woning.

4. Investeer met weinig budget

Natuurfotograaf Marco de Paauw verdient naar eigen zeggen geen bakken met geld, maar is toch stapje voor stapje aan het verduurzamen geslagen. Met afvalstukken isolatiemateriaal uit de bouw heeft hij zijn dak geïsoleerd. "Ik vraag gewoon netjes of ik hun materiaal mag meenemen."

Ook heeft hij zijn spaargeld geïnvesteerd in veertien zonnepanelen op het dak van de schuur. "Aan die 5.000 euro op de bank heb je niets. Dit is de beste investering ooit!" Maandelijks krijgt hij geld terug op zijn energierekening. "Ja, lachen man. Ik kan het iedereen aanraden", zegt Paauw over zijn besluit.

Stand.nl: Huiseigenaren moeten vaart maken met de verduurzaming van hun huis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie