Binnenland
BNNVARA

Steeds meer mensen dakloos in Nederland, ook al hebben ze werk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer mensen dakloos in Nederland, ook al hebben ze werk

Volgens het Leger des Heils nam het aantal dak- en thuislozen in Nederland in een jaar tijd met bijna een kwart toe. Daaronder vallen ook mensen die werk hebben, waarvan vaak wordt gedacht dat die zich wel zouden moeten redden. Maar, werk of geen werk, "als je dakloos bent, ben je niet zelfredzaam", zegt Yolanda Groeneweg van Stichting Op Weg naar Huis in De Nieuws BV.

Yolanda Groeneweg van de Stichting Op Weg naar Huis vangt in een hoekhuis in Oud-Beijerland dak- en thuislozen op. De mensen die zij opvangt zijn mensen die uit een relatiebreuk komen, niet meer bij hun ouders kunnen wonen of ze hebben bijvoorbeeld een faillissement achter de rug. "Het zijn werkende mensen, een vergeten doelgroep in Nederland eigenlijk", zegt Groeneweg.

Zelfredzaam

"Zodra deze mensen dak- en thuisloos worden door bijvoorbeeld een relatiebreuk, dan gaan ze om hulp vragen bij de overheid, bij de gemeente. Daar worden ze weggestuurd omdat ze werken. Dan wordt de term gebruikt, of eigenlijk misbruikt, dat je 'zelfredzaam' bent. Maar als je dakloos bent, dan ben je natuurlijk niet zelfredzaam", aldus Groeneweg.

Oftewel, zij hebben geen plek om heen te gaan. Daarom heeft de stichting van Groeneweg een plek gecreëerd waar zij wél naartoe kunnen komen. "We krijgen ongeveer 100 aanmeldingen op jaarbasis en we hebben 10 beschikbare plekken in twee woningen", zegt Groeneweg. Gemiddeld blijven de mensen een half jaar tot een jaar daar wonen.

Anders dan reguliere opvang

Deze opvang verschilt van de reguliere maatschappelijke opvang in die zin, "dat deze mensen geen indicaties kunnen krijgen", legt Groeneweg uit. "Als je naar de maatschappelijke opvang in Nederland wil, dan moet je een psychische stoornis of verslaving hebben. Dan kom je ervoor in aanmerking. Maar, wij werken preventief. Iemand die nu nog een baan heeft, wordt als zelfredzaam betiteld. Maar stel die raakt ook nog die baan kwijt, daar raak je wel van in de war natuurlijk." En dat gaat gepaard met alle gevolgen van dien.

Begin deze maand heeft het kabinet een groot actieplan gelanceerd. Dat heet 'housing first': eerst een woning. Oftewel, niet een lang stapsgewijs proces doorlopen om van dakloos naar een eigen woning te gaan, maar gewoon beginnen met die woning. Is die toekomst realistisch of rooskleurig? "Ik vind het niet heel realistisch want er zijn geen woningen in Nederland. Je kun het wel bedenken, maar je moet het wel praktisch uit kunnen voeren", zegt Groeneweg.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie