Binnenland
BNNVARA

Europese natuur is beschadigd, maar kan hersteld worden!

foto: Elshout Natuurfotografiefoto: Elshout Natuurfotografie
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese natuur is beschadigd, maar kan hersteld worden!

Dagelijks worden we geconfronteerd met sombere berichten over de natuur. De Europese natuurdocumentaire 'Terug in het Wild' laat zien dat de mens in staat is om de schade te herstellen. Zo zijn de Zwitserse gems, de Sloveense lynx en de Nederlandse bever weer terug gekomen in hun natuurlijke leefomgeving.

Video niet beschikbaar

De Europese natuur is groots en majestueus, maar diezelfde natuur zit ook zwaar in de problemen en wij mensen hebben daar een groot aandeel in. Maar op dit moment wordt er in heel Europa hard gewerkt om die schade te herstellen. Op initiatief van de Ierse televisie keken acht Europese omroepen naar de reddingsoperaties in hun land. Zo ontstond 'Terug in het Wild' – over dieren die door de mensen werden verdreven en met behulp van diezelfde mens weer zijn teruggekeerd.

Europese natuur kan herstellen

In 'Terug in het Wild' laat Menno Bentveld zien dat de mens in staat is om de schade aan de natuur te herstellen. De wolf heeft in Italië na eeuwen zijn oorspronkelijke leefomgeving terug en nestelt zelfs op 10 km van Rome. In Ierland is de rode wouw terug van weggeweest en in Noord Spanje is de bruine beer weer overal te zien. Dit resultaat kon alleen worden behaald dankzij de inzet van natuurbeschermers en met steun van de bevolking.

Quote

Ik vind het enorm hoopvol om te zien dat werken aan onze natuur zijn vruchten afwerpt.

Presentator Menno Bentveld

Op die manier zijn ook de Zwitserse gems, de Sloveense lynx en de Roemeense landschildpad weer terug in hun natuurlijke leefomgeving. In Nederland zwemt de bever na 150 jaar op talloze plaatsen weer rond. In een tijd waarin we worden geconfronteerd met sombere berichten over de teloorgang van de natuur, staan we als mens niet machteloos. Met de juiste inzet is natuurherstel zeker een optie.

Bever is het symbool

Menno Bentveld: "Ik vind het enorm hoopvol om te zien dat werken aan onze natuur zijn vruchten afwerpt. Een prachtig voorbeeld daarvan is de bever. Ooit bejaagd en uitgestorven en nu alweer jaren een vast onderdeel van onze Nederlandse natuur. Zodra je hem ziet zwemmen besef je dat het heel bijzonder is om zulke grote zoogdieren in ons midden te hebben."

'Terug in het Wild' is zondag 16 februari om 19.40 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Europese natuurfilm 'Terug in het wild'


Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie