Binnenland
NOSNTR

Peelbrand is grote klap voor hoogveenlandschap

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Peelbrand is grote klap voor hoogveenlandschap

800 hectare van het 1000 hectare grote natuurgebied de Deurnse Peel is ten prooi gevallen aan een natuurbrand. "Dat is een hele grote klap voor een natuurgebied als dit", vertelt boswachter Lieke Verhoeven in Nieuws en Co.

De brand was al aangemerkt als de grootste Nederlandse natuurbrand in veertig jaar tijd. 800 hectare staat gelijk aan 8 vierkante kilometer. "Het is lastig om in te schatten wat de exacte schade is", zegt Verhoeven. "Het gebied is nog niet vrijgegeven door de brandweer."

De Deurnese Peel heeft een hoogveenlandschap. "Daar is niet veel meer van over in Nederland dus de soorten die hier thuishoren zijn voorlopig hun leefomgeving kwijt." De boswachter noemt het veenmos, lavendelhei en de roodborsttapuit.

Dieren

"Ik verwacht dat grotere dieren zoals dassen en vossen wel gevlucht zijn. Kleinere dieren die minder gemakkelijk bewegen zoals reptielen en amfibieƫn, zullen misschien in de grond hebben geschuild. Maar het kan best zijn dat veel het niet overleefd hebben."

De brandweer zegt steeds meer grip te krijgen op de brand, maar is de brand nog niet 'meester'. De vlammen zijn geblust, maar ondergronds smeult het veen nog. Omdat dit een hardnekkig soort brand is, denkt de brandweer nog weken bezig te zijn met nablussen.

Natuurbrand Deurnese Peel twee keer groter dan gedacht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie