Binnenland
BNNVARA

Wat groeit er in een tegelspleet?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat groeit er in een tegelspleet?

Stoeptegelspleetplant: een woord dat zo lang is dat het niet op een scrabble-bord past, maar toch in het leven is geroepen om de kleinste plantjes te omschrijven. Tussen stoeptegels groeit niet alleen gras, maar ook allerlei ander moois. Midden in Rotterdam ging de bedenker van dit woord, Willemien Troelstra van FLORON, voor Vroege Vogels door de knieën om naar deze plantjes te kijken.

Stoeptegelspleetplanten

Liggend sterretje

Een soort die graag tussen stoeptegels groeit is liggende vetmuur (Sagina procumbens). Dit is een heel klein stervormig plantje, en behoort tot een van de kleinste landplantjes van Nederland. Hij groeit goed tussen tegels, vooral op plekken waar veel gelopen wordt, omdat hij plat tussen de spleet ligt. Andere vetmuursoorten vindt je vooral aan de rand van de stoep, die minder ‘betreden’ wordt. Stoeptegelspleten zijn plekken waar dit plantje makkelijk kan gedijen: stikstofrijk, zonnig maar toch wat vochtig zonder concurrentie van andere planten. Er zijn weinig andere planten die het daar ook uithouden en zo kan de liggende vetmuur de stoeptegelspleten mooi koloniseren.

Verder groeien er, vooral in de winter, ook allerlei mossen in de spleten zoals zilvermos of het smaragdsteeltje. In de winter is het lekker vochtig en hebben ze minder concurrentie met andere soorten. Ook de hoornbloem en het herdertasje komen vaak in spleten voor.

Snoei de spleet niet

Sommige mensen vinden het slordig en willen van de plantjes af. Maar zelfs deze kleine strookjes groen hebben een functie. Ze zorgen ervoor dat de bodem vochtiger blijft en ook zorgen ze dat bij hoosbuien water makkelijker de bodem in sijpelt. In een steeds warmer wordende stad is elke plant welkom, planten verdampen namelijk vocht en trekken zo warmte uit de lucht. Troelstra adviseert dan ook om het allemaal lekker te laten groeien. Dan heb je ook weer minder werk in de tuin en je hoeft niet meer met onkruidbestrijdingsmiddelen te spuiten.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie