Binnenland

'Als leerling hoef je niet te vertellen of je gevaccineerd bent of niet'

AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als leerling hoef je niet te vertellen of je gevaccineerd bent of niet'

Ondanks het feit dat middelbare scholen niet mogen vragen aan leerlingen of zij gevaccineerd zijn of niet, gebeurt het op grote schaal. Want niet de GGD, maar de scholen zelf zijn verantwoordelijk voor het bron- en contactonderzoek en stoeien daardoor met de opdracht van de GGD om een scheiding te maken tussen gevaccineerde en ongevaccineerde leerlingen en het waarborgen van de privacy. Caspar Janssens, advocaat consumentenrecht beantwoordt in Blok&Toine de vijf belangrijkste vragen.

1. Waarom mogen de scholen niet aan leerlingen vragen of zij gevaccineerd zijn of niet?

"Dat mag een school niet omdat de informatie of je gevaccineerd bent een bijzonder persoonsgegeven is. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kent strenge regels voor het verwerken en het opslaan van medische gegevens en scholen mogen daar op grond van de AVG niet naar vragen. Het is ook niet de taak van de school om persoonlijke gegevens over besmettingen bij te houden, maar van de GGD."

2. Welke rechten heb je als leerling?

"Je bent niet verplicht die informatie te delen met de school. Als ernaar gevraagd wordt, hoef je geen antwoord te geven. Bovendien is het merendeel van de leerlingen op het voortgezet onderwijs minderjarig en kan je je afvragen of een leerling overziet wat de gevolgen zijn als hij die vraag beantwoordt. De school zou dus eigenlijk aan de ouders moeten vragen of hun kind gevaccineerd is."

3. Wat kun je doen als jouw school daar geen gehoor aan geeft en het toch vraagt?

"Je kunt een klacht indienen bij de school. Als je er samen met de school niet uitkomt kan je een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt momenteel ontzettend veel klachten binnen, dus het duurt ongeveer een halfjaar voordat je klacht in behandeling wordt genomen."

4. Op welke manier kunnen scholen wel op de juiste manier dit beleid uitvoeren?

"Scholen kunnen het nieuwste kabinetsbeleid goed uitvoeren zonder leerlingen te vragen of ze zijn gevaccineerd. Het is aan de GGD om instructies te geven en te vragen naar medische gegevens als er een besmetting plaatsvindt."

"Scholen brengen in kaart wie er in aanraking is geweest met een besmette leerling: wie zijn zijn vrienden? Wie heeft er in de klas in de buurt van die besmette leerling gezeten? Maar het stellen van medische vervolgvragen, zoals of je bent gevaccineerd of bijvoorbeeld of je gezond bent, is geen taak van de school. Dat moet de GGD doen en de GGD moet de school vervolgens instructies geven hoe te handelen."

5. Als iemand van de GGD belt voor het bron- en contactonderzoek vragen zij ook naar je vaccinatiestatus. Waarom mag dat wel?

"De GGD heeft een publieke taak op het gebied van de volksgezondheid en de organisatie van de GGD waarborgt de privacy van de gegevens die worden ontvangen. De GGD voldoet dus voor wat betreft haar taak en de organisatie aan de voorwaarden die de AVG stelt."

Ster advertentie
Ster advertentie