Binnenland
BNNVARA

Te hoge bloedsuikerspiegel? Neem een dosis natuur op recept!

foto: Bos bij Afferden © Theo Hermsenfoto: Bos bij Afferden © Theo Hermsen
  1. Nieuwschevron right
  2. Te hoge bloedsuikerspiegel? Neem een dosis natuur op recept!

In het Limburgse Afferden werkt een huisarts die experimenteert met natuur op recept. De praktijk van huisarts Hans Peter Jung organiseerde voor coronatijd al de 'biowalk'. Verslaggever Pleun Aarts van Vroege Vogels loopt mee en wordt zelf ook onderdeel van het experiment.

Video niet beschikbaar

Volgens natuurorganisatie IVN zouden artsen vaker natuur moeten voorschrijven aan hun patiënten. Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de invloed van natuur op de gezondheid. Zo zou in de natuur zijn onder andere helpen tegen concentratieproblemen en somberheid. Ook bewegen is belangrijk, vooral voor diabetespatienten.

Volgens dokter Jung zorgt het zijn in de natuur voor een allerlei processen in het lijf die ook feitelijk gezondheidsbevorderend zijn:

  • De ronde vormen in de natuur leiden in de hersens tot verbindingen die bepaalde stoffen produceren en die zorgen voor een lagere bloeddruk, diepere ademhaling en ontspanning.
  • Door zonlicht maak je vitamine D aan waardoor je een beter immuunsysteem krijgt.
  • Tijdens het wandelen maakt je endorfines aan die pijnstillend zijn en een prettig gevoel geven.
  • Je maakt verbinding met je omgeving, het landschap en je wandelpartners waardoor je gezonder wordt en langer door leeft.

Natuur is gezond

"Door regelmatig te bewegen, zagen we dat de groep patiënten die met ons meeliep significant een lager gemiddelde suikerwaarde in hun bloed had. Dat is heel positief", aldus Jung. "Je kunt ze ook naar de sportschool sturen, maar dit is veel leuker en geeft meer verbinding, waardoor ze het langer volhouden en hopelijk uiteindelijk ook op zichzelf gaan wandelen. Als huisarts moet je op een gegeven moment ook loslaten"

Succesverhaal

Natuurgids Peter Thönissen van de IVN loopt regelmatig mee met de groep patiënten. Hij kent de omgeving - Afferden ligt aan de rand van natuurgebied de Maasduinen - erg goed. Door de groep alles te vertellen over wat ze tegenkomen, merkt hij dat de interesse steeds groter wordt.

Zo ook bij Theo Hermsen, hij liep al jaren rond met gezondheidsklachten zoals diabetes type 2 en klachten aan zijn rug. Door het Natuur op Recept programma staat hij elke ochtend vroeg op om de natuur in te gaan en de Afferdse hei te bezoeken. Dokter Jung bezoekt hij nog maar nauwelijks: "Eerst kwam ik elke maand in de praktijk. Dat is alleen nog af en toe voor pillen en eens per jaar voor controle."

Natuur op doktersrecept


Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie