Podcast

'Als we niet oppassen betalen we straks een half miljoen voor een normaal huis'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als we niet oppassen betalen we straks een half miljoen voor een normaal huis'

[Human] Het is voor jongeren moeilijk om een geschikte woning te vinden. Zeker in populaire studentensteden is het een hele uitdaging. Volgens econoom Nic Vrieselaar van Rabobank is er een landelijk tekort van 315.000 woningen. Hoe komt dat en hoe kunnen we dit oplossen?

Not in my backyard

Er zou meer gebouwd moeten worden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "Mensen willen liever niet dat er gebouwd wordt in het weiland achter 'hun' huis, of in het park in de buurt. Ze willen geen flat in de wijk, want dat staat zo lelijk... Zo'n tien a vijftien jaar geleden lag de woningbouw nog bij de Rijksoverheid, maar nu ligt dat bij gemeenten. En gemeenten houden weer rekening met de belangen van hun inwoners, want ze willen natuurlijk herkozen worden. Dat maakt het ingewikkeld." vertelt Nic Vrieselaar in de 3FM Specials Podcast over woningnood onder jongeren.

Geen hypotheek

Naast het feit dat er een woningtekort is, is het voor jongeren ook lastig om een hypotheek te krijgen. Daarvoor heb je steeds meer eigen geld nodig. Uit eigen onderzoek van Rabobank blijkt dat veel jongeren die in de vrije sector huren, weinig geld overhouden om te sparen. En ondertussen zorgt de schaarste ervoor dat de huizenprijzen alleen maar stijgen.

"Het is een kwestie van vraag en aanbod. Als we niet oppassen, betalen we straks een half miljoen euro voor een normaal huis." aldus Nic Vrieselaar. "Sinds 1990 zijn de huizenprijzen meer dan verviervoudigd, terwijl het modaal inkomen niet eens is verdubbeld."

Nic Vrieselaar van Rabobank

Kopen of huren?

Als je kunt kiezen tussen kopen of huren, wat is dan verstandiger om te doen? Volgens econoom Vrieselaar hangt dat af van je persoonlijke situatie. Heb je financiële zekerheid en bijvoorbeeld een vaste relatie en op die manier wellicht een tweede inkomen? Dan is kopen interessant.

Maar heb je minder financiële zekerheid omdat je bijvoorbeeld een flexcontract hebt, en je eigenlijk nog helemaal niet zo goed weet waar je wil gaan settelen, dan kun je beter huren.

Luister hier de aflevering van 3FM Specials Podcast over woningnood.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie