Binnenland
NTRPowNed

Volendam is verdeeld over afscheid Zwarte Piet: 'Ik vind het zwichten voor terreur'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volendam is verdeeld over afscheid Zwarte Piet: 'Ik vind het zwichten voor terreur'

Volendam heeft dit jaar besloten van zijn traditie af te zien en over te stappen op de roetveeg piet. "De kleur van de pieten wordt aangepast naar de huidige standaard", schrijven de stichtingen Sint Nicolaascomité en Behoud van de Sint Nicolaas Traditie die verantwoordelijk zijn voor de jaarlijkse intocht. 5 Dagen praat met dorpelingen in Volendam over hoe een dorp als Volendam met veranderingen omgaat en hoe het nu verder moet.

5 Dagen...

Roetveegpieten

De gemeente Volendam had vorig jaar al besloten dat een Zwarte Piet niet meer van deze tijd is en dat het karikaturale figuurtje eruit moest. Burgemeester Lieke Sievers gaf beide comités 5 jaar de tijd om Zwarte Piet zoetjesaan te laten verdwijnen. De comités besloten echter om de pleister er in één keer af te trekken en dit jaar al te kiezen voor een pakjesboot die volledig uitgerust is met roetveeg pieten.

Na de rellen van vorig jaar keek iedereen gespannen uit naar het verloop van de intocht, maar het is allemaal vreedzaam en prettig verlopen. "Na 2 jaar corona is er weer zoveel gezelligheid op de dijk", vertelt een moeder met haar 3-jarige dochter op de arm.

Verdeeldheid onder Volendammers

De meeste Volendammers halen hun schouders op bij het zien van de roetveegpiet, maar voor sommigen is het besluit onacceptabel. "Ze zijn gezwicht voor een kleine groep demonstranten" en "nu krijgen de schreeuwers hun zin", zijn geluiden die je hoort.

Er is zelfs een groep Volendammers van plan voor hun kind een speciale Zwarte Piet in te huren. En daarin tekent het dorpje met zijn 22.000 inwoners midden in de Randstad zich toch weer af tot de bijzondere vissersplaats die het is. Waar de hechte Volendamse gemeenschap bij rampen en verdriet doorgaans schouder aan schouder staat, staan ze nu recht tegenover elkaar.

Traditie is heilig

Afgelopen zaterdag, tijdens de wedstrijd Volendam-Utrecht, kreeg voetbalminnend Nederland al een voorproefje van deze strijd gepresenteerd toen supporters als Zwarte Piet verkleed hun statement probeerde te maken. Heetgebakerd en wars van veranderingen binden roetveeg-tegenstanders provocerend de strijd aan. "Blijf van onze traditie af", wordt er gescandeerd. Traditie in Volendam is heilig. Of het nu de katholieke kerk is, de kermis of de intocht. Voor sommigen moet je daar als buitenstaander van afblijven.

"Het is magisch en nu is de magie helemaal weg", vertelt Stephanie van Wissen, moeder van een kindje van anderhalf. Ze is tijdens de intocht een biertje gaan drinken, omdat ze er zonder Zwarte Pieten niet bij wilde zijn. Cor Koning die 40 jaar als vrijwilliger Zwarte Piet heeft gespeeld tijdens de intocht, heeft besloten om ermee te stoppen. "Ik vind het zwichten voor terreur."

'Piet verandert altijd'

Maar er zijn ook andere geluiden. Albert Hoekstra die zich 30 jaar als Zwarte Piet liet inhuren door gezinnen en bedrijven was vorig jaar al om. Hij is alleen nog maar in te huren als roetveegpiet. "De strijd over de kleur van Zwarte Piet zit vooral in de hoofden van de grote mensen. Er wordt vaak vergeten dat het een kinderfeest is. Of je nou groen, bruin of zwart bent, ze willen een cadeautje."

Voor Albert was de keuze snel gemaakt. "De piet verandert altijd. 30 jaar geleden was het nog een figuur met grote rode lippen die kinderen schrik aanjoeg met zijn roe. Ik speelde weleens dat een kind met mij mee moest naar Spanje. Dat zou nu ook niet meer kunnen."

Volgens Hoekstra moeten we naar een nieuwe vorm van Sinterklaas toe. "We moeten af van de associatie met het slavernijverleden en racisme."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie