Cultuur & Media
AVROTROS

'We zijn nog niet uitgepraat over Zwarte Piet', zegt Erik van Muiswinkel

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We zijn nog niet uitgepraat over Zwarte Piet', zegt Erik van Muiswinkel

Acteur en voormalig Hoofdpiet Erik van Muiswinkel hoopt dat er nog een "reflectiefase" komt waarin we terugkijken op het fenomeen Zwarte Piet. Dat zegt hij in MISCHA!. Het gesprek waarin Quinsy Gario in Pauw en Witteman in 2013 pleitte voor een intocht zonder Zwarte Piet kwam voor hem als "een mokerslag". Toen werd voor Van Muiswinkel duidelijk: het is onafwendbaar, er moet iets gebeuren.

#153 - Erik van Muiswinkel - MISCHA!

Van Muiswinkel: "Een aantal mensen, eigenlijk vrij weinig, heeft echt risico's genomen, volgehouden, en het hoofd op het hakblok gelegd." De acteur verwijst naar een optreden van activist Quinsy Gario, die destijds bij Pauw en Witteman aanschoof om over het fenomeen te praten. Van Muiswinkel: "Gario heeft daar zeer welbespraakt en met voorbeelden duidelijk gemaakt: die figuur doet ons pijn. Wij willen daar vanaf, maar jullie luisteren nooit.

Waarom duurde het zo lang voor de discussie op gang kwam?

Van Muiswinkel vraagt zich af wat het nou geweest is dat uitgerekend in 2013 het debat explodeerde. "Ik denk dat het belangrijk is te weten - ook voor mijn kleinzoon die dat later allemaal terug leest - waarom het zo lang heeft geduurd voor de discussie op gang kwam."

#153 - Erik van Muiswinkel - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie