Binnenland
AVROTROS

Maakt een lagere snelheid provinciale wegen veiliger? 'Niet te zeggen dat het goed uitpakt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maakt een lagere snelheid provinciale wegen veiliger? 'Niet te zeggen dat het goed uitpakt'

Veilig Verkeer Nederland komt vandaag met een plan om de maximumsnelheid op wegen waar nu 80 wordt gereden, te verlagen naar 60. Het zou het aantal verkeersdoden terugdringen. Maar maakt het de wegen inderdaad veiliger? Dat onderzoekt Lammert de Bruin in Feit of Fictie bij EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Van alle dodelijke verkeersongevallen die elk jaar plaatsvinden, gebeurt 41 procent op 60- en 80-kilometerwegen. Reden voor Veilig Verkeer Nederland om aan de bel te trekken met een voorstel om de snelheid op provinciale wegen te verlagen.

Onderzoek

Om vast te stellen dat een lagere snelheid ook echt leidt tot minder verkeersdoden, is er volgens Jan Hendrik van Petegem meer onderzoek nodig. Hij is verkeerskundig ingenieur bij Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en waarschuwt dat automobilisten mogelijk een andere route zullen nemen.

"Je hebt kans dat meer automobilisten kiezen voor een route binnendoor over de normale 60-wegen. Daar tref je voetgangers en fietsers aan en is de kans op een frontaal ongeval hoger. Het is dus niet zomaar te zeggen dat een lagere snelheid ook daadwerkelijk goed uitpakt."

Minder dodelijke ongelukken

Wat wel vaststaat is dat een lagere snelheid zorgt voor een minder grote kans op een fatale afloop.

De impact van de klap is volgens hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft, Bert van Wee dan namelijk aanzienlijk lager als het misgaat: "Bij 80 kilometer per uur heb je bijna twee keer zoveel energie als bij 60 kilometer per uur."

Veiligheid

Een betere manier om het aantal verkeersdoden op provinciale wegen terug te dringen, zou zijn om daar de veiligheid te vergroten.

Verkeerskundig ingenieur Van Petegem stelt voor om 'te voorkomen dat mensen frontaal op elkaar botsen en dat als mensen in de berm belanden, ze niet botsen met een obstakel'.

Feit of Fictie: maximumsnelheid naar 60

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie