Binnenland

Madame Machiavelli: Wat is inspirerend moederschap?

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Madame Machiavelli: Wat is inspirerend moederschap?

Volgens hoogleraar psychiatrie Iris Sommer zijn vrouwen van nature minder zelfzuchtig en op status belust dan mannen, jonge meiden zouden daarom aangespoord moeten worden meer te geloven in zichzelf door hen iets extra's mee te geven in de opvoeding, maar wat is dat dan en wanneer sla je daarin door?

De 'vormende moeder' wordt een karikatuur op het moment dat het de kind teveel beschermd. Het goede moederschap bestaat simpelweg uit het goede voorbeeld geven. Eeuwenlang kon je als vrouw alleen een rolmodel voor je dochter zijn als huisvrouw en was de man degene die aan het werk was en een maatschappelijke positie had. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat vrouwen werken en op die manier een rolmodel voor hun kinderen zijn.

Dat dit niet altijd zo was is te zien aan de 16de 17de eeuw Frankrijk. Toen waren er nauwelijks moeders die zich om hun kinderen bekommerden. Opvoeding en zorg voor kinderen , was een betaald beroep. Aristocratische vrouwen hadden wel wat beters te doen en in de lagere klassen moesten vrouwen werken. Opvoeding werd allemaal uitbesteed aan een min, een voedster.

Maar is er misschien nog een vorm van vrouwelijk leiderschap, wat niet zo gevormd is? Die vindt je bijvoorbeeld bij vrouwen en staatshoofden in moslimlanden, wat veel Nederlanders misschien niet zouden verwachten. Islamoloog Maurits Berger: "Dat is geen raadsel, het bijzondere is dat bijna al die vrouwen familie, dochters van grondleggers van die staten zijn. Dat is niet typisch islamitsch, maar zie je ook in andere Afrikaanse en Aziatische landen".

Vrouwen zijn daar niet op eigen titel, maar hebben wel voldoende capaciteiten in huis om goede leiders te zijn. Ze worden gerespecteerd vanwege de natuurlijke aanzien van de familie: "Familie komt daar voor gender. Tegelijkertijd heb je de gekke situatie dat het niet zo fantastisch gaat met gendergelijkheid. Dat heeft met klasse te maken."

Overigens denken wij in Nederland altijd dat wij het zo goed doen, maar in de zendergap-index bungelt Nederland op de 31ste plaats op de ranglijst ergens, onderaan Europa.

Luister hier naar de nieuwe aflevering van Madame Machiavelli!

Ster advertentie
Ster advertentie