Binnenland
AVROTROS

Urgenda-directeur Minnesma: 'Snellere energietransitie is enige goede bijwerking oorlog'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Urgenda-directeur Minnesma: 'Snellere energietransitie is enige goede bijwerking oorlog'

'15% van het gas in Nederland komt uit Rusland, dat kunnen we makkelijk besparen', zegt Urgenda-directeur Marjan Minnesma in Humberto. Met het initiatief Tegengas.nu probeert de klimaatactiegroep Nederlanders aan te moedigen in huis minder gas te gebruiken.

Kabinet haalt doel Urgenda-zaak niet

"Door Oekraine zijn we echt gaan nadenken over hoe we anders met energie moeten omgaan", ziet Minnesma. "Er zijn nu ineens wel dingen mogelijk die we eerst voor 2050 hadden gepland, die nu naar voren worden getrokken. Dat is de enige winst van de huidige situatie: de energiesituatie gaat sneller. Dat is een blijvende verandering, en niet zoals in het coronajaar een tijdelijke dip."

Besparen: vroeger suf, nu hip

"Vroeger was energie besparen suf, en nu is het hip", constateert Minnesma. "Er zijn veel mensen die aan ons vragen wat ze kunnen doen om mee te helpen. Die 15% Russisch gas kunnen we makkelijk besparen met simpele maatregelen."

Het enthousiasme bij Nederlanders is aanstekelijk, zegt de Urgenda-directeur. "Als mensen meer goede ideeën hebben, kom maar door, dan zetten we het erbij op de website." En er is meer gepland: volgende week zondag moet er een 'aardgasvrije zondag' plaatsvinden, waarbij iedereen zo min mogelijk gas moet gebruiken. Cv uit, trui aan.

CO2-doel niet gehaald

Deze week werd bekend dat het kabinet er niet in is geslaagd om 25% CO2-uitstoot te besparen ten opzichte van 1990. Minnesma zegt dat dit er al aan zat te komen, en heeft daarom deze week al gesprekken met ministers gepland. "Dat gaat de komende weken gebeuren. Ik wil dat ze dit jaar goedmaken wat ze dit jaar niet hebben gehaald. Er ligt een grote bak geld van 35 miljard, dus dat zou moeten kunnen."

En anders volgt er wellicht opnieuw een Urgenda-rechtszaak. Minnesma: "We kunnen altijd opnieuw naar de rechter. Daar ligt het plan al voor klaar. Bovendien heeft het kabinet zelf het plan om 50% in 2030 voor elkaar krijgen. Maar als je ons doel niet haalt, halen ze hun eigen doelen helemaal niet."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie