Binnenland
MAX

'Meer dan 70 procent van de werkgevers checkt je sociale media bij sollicitatie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Meer dan 70 procent van de werkgevers checkt je sociale media bij sollicitatie'

Uit onderzoek van de Universiteit Tilburg blijkt dat werkgevers geregeld de social media-accounts van sollicitanten checken. Dat mag officieel niet. In Villa VdB een gesprek met arbeidsrechtvlogger Elias Schenk.

Video niet beschikbaar

Niet alleen het onderzoek van de Tilburg Universiteit toont aan dat werkgevers sollicitanten checken op sociale media, vertelt Elias Schenk: "Uit andere onderzoeken blijkt dat zelfs meer dan 70 procent van de werkgevers het doet. Ze letten dan vooral op persoonlijke opvattingen, maar ook of je CV wel klopt."

Deze checks mogen niet omdat ze vallen onder het verzamelen van persoonsgegevens, zegt Schenk: "De Algemene verordening gegevensbescherming, AVG, verbiedt dit. Om toch persoonsgegevens te verzamelen heb je een goede wettelijke reden nodig en als werkgever heb je die niet zomaar."

Uitzonderingen

Maar veel sociale mediakanalen zijn toch openbaar? "Dat de informatie publiek toegankelijk is, maakt nog niet dat je ze mag gebruiken. De informatie die je vindt op mensen hun sociale media zegt vaak niets over de geschiktheid van een kandidaat." Er zijn wel uitzonderingen voor deze regel, vertelt Schenk: "Als je bij de politie of een kinderdagverblijf wil werken, heeft de werkgever wel een juridische uitzondering en daarom mogen zij wel persoonsgegevens van je verzamelen."

Account afschermen

Voor andere werkgevers geldt deze uitzondering niet, maar de pakkans is erg klein vertelt Elias Schenk: "Er zijn nog geen rechtszaken aangespannen omtrent deze regel voor werkgevers, maar een tip is om je social media-accounts goed af te schermen. Dan voorkom je deze problemen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie