Binnenland

Rondom het peloton | Klim van de goede moeder

foto: Jeroen Wielaertfoto: Jeroen Wielaert
  1. Nieuwschevron right
  2. Rondom het peloton | Klim van de goede moeder

Het is een weg om heel krachtig te vervloeken, maar ook om luidkeels om mamma te roepen. De Montée de la Bonne Mère, letterlijk de Klim van de Goede Moeder. Ruim een kilometer slingert hij komende middag met een stijgingspercentage van dik negen procent naar een hoogte van 116 meter, de top onder de Notre-Dame de la Garde. Deze basiliek reikt iconisch naar de hemel, hoog boven Marseille.

Met zekere regelmaat ben ik voor de Tour in de mooie havenstad geweest, maar vreemd genoeg ging ik nooit omhoog om de Basiliek te bewonderen. Van afstand vond ik hem al mooi genoeg. Uitgerekend om die klim te zien zag ik hem van dichtbij, met haar, moeder Maria, reusachtig boven op de toren, glimmend van goud. De Montée de la Bonne Mère heeft gelet op de naam iets tegenstrijdigs, want voor renners is het allesbehalve een barmhartige vrouw die gastvrij met een koekje en een glas limonade klaar zit. Een heuse múúr is het. Ze hadden hem ook Chaise de l’Homme au Marteau kunnen noemen, Stoel van de Man met de Hamer.

Het zal de doorsnee bezoekers allemaal een zorg zijn. Ze komen van over de hele wereld en kunnen in zo’n gezellig toeristentreintje naar beneden en weer naar boven tuffen, om daar na een bezoek aan de Notre Dame het uitzicht te bewonderen van de Middellandse Zee en de enorme metropool beneden.

De Tour de France gebruikt de afsluitende tijdrit om een mooi nummer te maken van een start en een aankomst op de Orange Vélodrome, een wielerbaan van modernistisch ontwerp, ruim ten zuiden van het centrum van de stad. Vier dagen voor Chris Froome heeft Céline Dion hier opgetreden. Het is een multifunctioneel gebouw in een multiculturele stad, in 2013 nog Culturele Hoofdstad van Europa. Voor de gelegenheid is er geen Marseilleaans Village Départ voor de VIPS, maar een Espace Tour de France. Dat is geen naar braadworst en saté stinkend middenterrein als bij een zesdaagse, maar een deftig onderdeel van de Tribune Jean Bouin, op de vierde etage.

Het is niet ver van een ander historische arena, dichter aan zee: de Hippodrome Borély. Op deze klassieke paardenrenbaan werd op 4 Juli 1903 de winnaar van de tweede etappe van de allereerste Tour gehuldigd: Hippolyte Aucouturier. Het was een rit geweest tussen Lyon en Marseille, 374 km lang. Dat is wat langer dan de tijdrit van vandaag: 22,5 kilometer.

Misschien heeft Aucouturier toen ook even naar de goede moeder boven op de Basiliek gekeken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie