Binnenland
BNNVARA

Zin om de natuur in te trekken? Droom weg bij deze prachtige audiowandelingen

foto: Vroege Vogels/Robert Moelikerfoto: Vroege Vogels/Robert Moeliker
  1. Nieuwschevron right
  2. Zin om de natuur in te trekken? Droom weg bij deze prachtige audiowandelingen

Knisperend zand onder de wandelschoenen, de indringende bloemengeur van de bloeiende berm, en het oorverdovende vogelgezang in het verder stille bos. Vroege Vogels brengt het allemaal dichtbij in deze prachtige soundscapes.

Thuis blijven is het devies. En omdat niet iedereen kan genieten van een tuin, balkon of een rustig stukje natuur om de hoek, brengt Vroege Vogels de natuur in huis.

Geluid van het voorjaar

Hoewel het zomer lijkt, is het toch echt nog lente. Iets langer dan een maand geleden, kregen vogels het voorjaar in hun bol. En nu nog steeds zingen ze erop los, zijn bomen en struiken prachtig frisgroen gekleurd en komt er meer en meer in bloei te staan. Hoe klinkt dat ontluikende voorjaar eigenlijk?

Troostradio: het geluid van het voorjaar

Wandeling door park, bos en stad

Niet voor iedereen is de hei dichtbij of het strand op loopafstand. Gelukkig is ook in de stad genoeg groen te vinden. Misschien is het door het geluid van auto's, motoren en mensenmassa's niet altijd even goed te horen, maar ga je naar een wat rustiger stuk, sluit je je af van het verkeersgeweld, dan hoor je daar ook prachtige vogelzang.

Troostradio: natuurgeluiden in dorp/stad/park

Zandgronden, bos en hei

Over de zandgrond en door het bos gaan we naar de hei toe. Henny Radstaak leidt de weg, we hebben geen pech en zijn nog lang niet moe. Doe je ogen dicht, luister goed en wandel mee.

Het riet en moeras

Elk gebied kent natuurlijk zijn eigen geluid en zijn eigen bewoners. Dit keer gaat de wandeling langs riet en moeras, waar je niet alleen kikkers en padden hoort, maar ook de rietzanger, de blauwborst, het sonore geluid van de snor en het hoempen van de roerdomp.

Het agrarisch gebied

Het is zonnig, de lucht is blauw dus je trekt je wandelschoenen aan. Je ruikt de bloeiende bloemen in de berm langs de weide. In de wei staat vee te grazen en een zoemende bij vliegt langs. Dan gaan je ogen weer open en zie je dat je geen stap hebt verzet: je droomde even weg bij deze prachtige geluiden van het agrarisch gebied, gewoon vanuit je huiskamer.

Over het strand en langs de kust

Op zonnige dagen als deze wil je natuurlijk niets liever dan naar het strand. En dat kan! Luister goed met je ogen dicht, als je een zandbak hebt, zet je voetjes erin en het lijkt net alsof jij zelf deze prachtige wandeling maakt en al die mooie geluiden tegenkomt.

Soundscape: virtuele wandeling langs kust, wad en duin

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie