Binnenland
NOSNTR

Evenementenbouwers teleurgesteld over festivalbesluit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Evenementenbouwers teleurgesteld over festivalbesluit

Kleine eendaagse buitenfestivals, voor maximaal 750 bezoekers zonder vaste zitplaats, zijn vanaf 14 augustus onder "strikte voorwaarden" weer mogelijk. Dat heeft het demissionaire kabinet vandaag besloten. Grotere evenementen zonder overnachting mogen nog niet. Willem Westerman, van de Alliantie van Evenementenbouwers reageert op het nieuws in Nieuws en co.

Video niet beschikbaar

'Dit is een ontzettende teleurstelling, eigenlijk wordt bijna alles stilgezet. 750 man klinkt veel, maar is voor een goed evenement echt weinig,' zegt Westerman.

Risico's afwegen

De festivals moeten buiten zijn of in een tent die aan vier zijden open is. De bezoekers moeten gevaccineerd zijn of een negatieve testuitslag kunnen tonen die niet ouder is dan 24 uur. Ook bezoekers die kunnen aantonen dat ze de afgelopen zes maanden corona hadden, mogen naar binnen.

Westerman vindt het belangrijk de risico's op besmettingen af te wegen. 'Nul risico op besmetting kunnen we niet bieden, maar niet elke besmetting is een probleem, wij vinden dat we het daarover moeten hebben. We weten dat deze doelgroep, de jongeren er minder slecht aan toe zijn als ze corona krijgen.'

'Sector uitgemergeld'

Mogelijk wordt volgende week in aanloop naar de persconferentie op 13 augustus nog een ander besluit genomen over festivals met meer dan 750 bezoekers. Het is niet zeker of die dan alsnog kunnen doorgaan. Festivals die niet doorgaan, kunnen gebruikmaken van het corona-garantiefonds. 'De sector is uitgemergeld, we hebben 80 procent van de tijd geen winst gemaakt. Er zijn goede steunmaatregelen geweest, dat zorgde ervoor dat we niet failliet gingen, maar alleen met een goede maand september ga je het niet redden.' aldus Westerman.

Het kabinet heeft een advies gevraagd aan de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT). Dat vindt het op dit moment alleen verantwoord om een besluit te nemen over kleine evenementen.

Eendaagse festivals met vaste zitplaatsen voor de bezoekers kunnen al worden gehouden. Begin vorige week zette het demissionaire kabinet een streep door meerdaagse festivals met overnachting. Die mogen tot 1 september niet doorgaan.

Kleine buitenfestivals voor maximaal 750 bezoekers vanaf 14 augustus onder voorwaarden mogelijk

Ster advertentie
Ster advertentie