Binnenland
BNNVARA

Amersfoortse wormenkoning maakt 'beste compost die er is'

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Amersfoortse wormenkoning maakt 'beste compost die er is'

In verschillende Nederlandse wijken zijn wormenhotels te vinden. Wormen helpen daar in grote bakken gft-afval te composteren. In Amersfoort is het wat dat betreft het walhalla voor de worm: daar is het 'zwarte goud' te vinden, "de beste compost die je kunt hebben", zegt 'Wormenkoning' Edgar van Groningen in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

In Stadswormerij Amersfoort composteren tijgerwormen op grote schaal de groente- en fruitresten van lokale restaurants en biologische winkels tot vermicompost. Een betere compost is er niet volgens Van Groningen, de initiatiefnemer van het project. Bij de compostering zijn tijgerwormen zeer geschikt, omdat de soort zich heeft aangepast aan rottend organisch materiaal en mest.

'Wormen zijn de darmen van de aarde'

Met een elektrische pick-up-auto haalt hij samen met Kees Huijbregts, de 'Wormenbaas', twee keer per week de groente- en fruitresten op in Amersfoort. Het opgehaalde gft-afval wordt eerst verhakseld en gaat vervolgens met zaagsel erbij in een bak. Daar gaat het broeien en bereikt de massa een temperatuur van tegen de 70 graden.

In een volgende fase gaan de tijgerwormen hun werk doen. Die vreten de resten en maken er vruchtbare compost van, de mest van de wormen dus. "Wormen zijn de darmen van de aarde, zei de Griekse filosoof Aristoteles al", lacht Van Groningen.

Grootste veehouderij in de regio

"Met 80.000 tot 100.000 tijgerwormen zijn we met de Stadswormerij Amersfoort waarschijnlijk de grootste veehouderij in de regio", zegt Van Groningen. Dat zorgt bij de Wormenkoning voor enige frustratie: volgens de regels van het ministerie van LNV ben je namelijk, als je grote aantallen wormen boven de grond houdt, in feite een veehouder.

Dat betekend dat de vermicompost die zij maken, die goed is voor tuin en planten, door het ministerie wordt gezien als een meststof. "Gelukkig worden we gedoogd door de gemeente Amersfoort", verklaart Van Groningen. Bij de Stadswormerij hopen ze dat de ambtenaren van LNV wakker worden en hun Stadswormerij als een heel ander verhaal gaan zien.

wormenkoning

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie