Binnenland
NOS

Meer schadelijke stoffen in sigaretten dan gedacht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer schadelijke stoffen in sigaretten dan gedacht

Sigaretten zijn nog veel schadelijker voor de gezondheid dan gedacht. In sommige gevallen zijn de gehaltes aan teer en nicotine meer dan 20 keer hoger dan op de sigarettenpakjes staat vermeld.

Meer schadelijke stoffen in sigaretten dan gedacht

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor 100 sigarettenmerken die in Nederland op de markt zijn, de teer-, nicotine- en koolmonoxidegehaltes gemeten met de Canadian Intense methode. Volgens het RIVM geeft de Canadese methode beter weer wat een roker werkelijk inhaleert.

Op die van één sigaret na, kwamen alle gemeten waarden boven de wettelijk vastgestelde maxima uit. De uitkomsten van het onderzoek per sigaret staan op de website van het RIVM.

Staatssecretaris Paul Blokhuis neemt het onderzoek morgen in ontvangst. Blokhuis maakt zich in de Europese Unie sterk voor gebruik van een nieuwe, eerlijke meetmethode voor sigaretten. Hij vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal:

Staatssecretaris Blokhuis over rapport RIVM

Oude test

De commissie die de huidige methode heeft opgesteld, wordt volgens Blokhuis flink beïnvloed door de tabaksindustrie. Het RIVM gaf een aantal weken geleden aan de oude manier van testen veel te slecht te vinden. Onder andere om die reden stapten ze uit de commissies die gaan over de hoeveelheid rotzooi in sigaretten.
Ster advertentie
Ster advertentie