Naar homepage
Binnenland

MKB Nederland: Draai vroege sluitingstijd horeca terug
KRO-NCRV

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. MKB Nederland: Draai vroege sluitingstijd horeca terug

De coronamaatregel waarbij horecagelegenheden hun deuren al om 22.00 uur 's avond moeten sluiten, moet worden teruggedraaid. Daarvoor pleit voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof in 1 op 1. "Geef horeca de kans om juist dát te doen wat mensen willen: elkaar ontmoeten op een veilige manier."

Volgens Vonhof gebeurt dat ontmoeten anders toch wel, achter de voordeur, waar je het niet kunt controleren. "Mensen willen elkaar nu eenmaal ontmoeten", zegt Vonhof. "Zorg ervoor dat de horeca die verantwoordelijkheid pakt, en grijp in daar waar het niet goed gaat. Maar maak van de horeca een plek van waar mensen elkaar kunnen ontmoeten."

Vonhof pleit ook voor extra steunmaatregelen. "Het derde steunpakket, van 1 oktober, lijkt heel erg op het tweede steunpakket. Het is best wel een goed pakket. Wij willen dat niet openbreken, wij willen een aanvullend pakket aan hulp, met maatwerk voor bepaalde sectoren."

Steunpakket opplussen

Veel bedrijven zijn met de huidige steunpakketten geholpen, zegt Vonhof. Maar er zijn sectoren waarvoor dat niet voldoende is. "Voor de horeca, detailhandel, evenementen-, reis- en cultuursector; daar moet je het steunpakket opplussen. Die worden door maatregelen getroffen vanwege binnenlandse vraaguitval."

Ook zijn er binnen sectoren die nog wél goed draaien bedrijven die het heel zwaar hebben. "En die kun je er best tussenuit halen." Daarvoor wil Vonhof dat de percentages van de vergoedingen omhoog gaan. Vonhof roept het kabinet op daarvoor "ruimhartig te zijn".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie