Binnenland
NOS

Criminoloog Hans Werdmölder: 'Nederland is een narcostaat'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Criminoloog Hans Werdmölder: 'Nederland is een narcostaat'

Nederland is een Narcostaat. Dat stelt antropoloog en criminoloog Hans Werdmölder in zijn gelijknamige boek dat vandaag uitkomt. Hierin onderzoekt hij hoe de drugshandel de afgelopen vijftig jaar zo heeft kunnen floreren in Nederland.

'Nederland is een narcostaat'

Video niet beschikbaar

“Nederland is in feite een narcostaat”, vertelt Werdmölder in het NOS Radio 1 Journaal. “Het is een productieland van heel veel harddrugs die naar het buitenland worden geëxporteerd. Daarnaast is het een invoerland van cocaïne, niet alleen voor eigen gebruik maar ook voor het buitenland.”

Gedoogbeleid

Volgens Werdmölder begon het allemaal bij het gedoogbeleid in 1976. In Nederland werden er toen ook al softdrugs gebruikt. “Toen heeft de overheid besloten om dat te gedogen. Het gebruik was toegestaan. Dat heeft geleid tot de komst van coffeeshops als verkooppunt.” Hij vertelt dat Nederland de enige in Europa was die het gebruik van softdrugs toestond. “Als gevolg was er een vloed van toeristen naar Nederland. Er kwamen meer dan duizend coffeeshops. Die moesten allemaal bevoorraad worden. Daar heeft de Hollandse poldermaffia in voorzien en heeft daar goed geld aan verdiend. Zo heeft georganiseerde misdaad kunnen groeien en bloeien”, legt Werdmölder uit.

Georganiseerde misdaad

Het groeien van de georganiseerde misdaad zorgde voor veel doden en liquidaties in de misdaadwereld. “Later ook in de bovenwereld. Uiteindelijk zijn we er niet veel beter op geworden.”

Dit gebeurt terwijl Nederland wel bezig is om de drugshandel te bestrijden. “Het is kennelijk niet genoeg. Jaarlijks is de omzet van illegale drugshandel enorm groot. Daar is de overheid niet tegen opgewassen.”

Oplossingen

Werdmölder pleit voor meervoudige oplossingen tegen de narcostaat. “Enkelvoudige oplossingen zoals legalisering is niet helemaal aan de orde.” Hij stelt verschillende maatregelen voor die de overheid kan ondernemen. Waaronder het aanpakken van de georganiseerde misdaad. “Met name de grote vissen. Dat kan door processen met kroongetuigen. Je moet de criminelen aanpakken in de portemonnee, het gevoeligste onderdeel. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat het strafklimaat strenger wordt. De straffen moeten omhoog en meer in lijn zijn met de omringende landen.”

Werdmölder vindt ook dat er meer gedaan moet worden om het minder aantrekkelijk te maken voor jongeren om te werken voor de illegale drugshandel. “Je zult een flankerend beleid moeten voeren.”

Legalisering

Het probleem zal er altijd zijn. Er is immer een vraag naar drugs. “Naast de aanpak van de georganiseerde misdaad, moet je op een gegeven moment ook zeggen: ja we kunnen het niet tegen houden. Dus we zullen het moeten legaliseren.” Niet alleen softdrugs, ook harddrugs horen daarbij. “Als je alleen softdrugs legaliseert dan zullen criminelen massaal opstappen naar harddrugs. Daar valt veel meer te verdienen. Het is een lange weg en dat kunnen we niet alleen. Doe het in overleg en samenspraak met omringende landen.”

RJN NL narcostaat

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie