Binnenland
BNNVARA

Klimaat en natuur spelen grote rol bij genomineerden Libris Literatuurprijs

foto: Vroege Vogels - Merlijn Schneidersfoto: Vroege Vogels - Merlijn Schneiders
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaat en natuur spelen grote rol bij genomineerden Libris Literatuurprijs

"Als de wereld verandert, verandert de literatuur. En als de literatuur verandert, verandert de wereld. Zelden was dat zo evident als de afgelopen jaren. De coronacrisis, de gevaren die onze planeet bedreigen, de razendsnel toenemende digitalisering, de oorlog op ons continent, het slavernijdebat – ze raken de literatuur", aldus de jury van de Libris Literatuurprijs over huidige literatuur. Dit jaar gaan zelfs drie van de zes genomineerde boeken over het klimaat of de natuur. Reden voor Vroege Vogels om met de drie schrijvers op pad te gaan, de natuur in. Een vaartocht door Noord-Holland met auteurs Donald Niedekker, Yves Petry en Peter Zantingh.

Ontwaken uit een ijsgraf

Donald Niedekker laat in zijn boek Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost een fictief bemanningslid van de beruchte expeditie van Willem Barentsz in 1596 weer tot leven komen. Bartelomeo, opvarende van het bij Nova Zembla gestrande schip, ontwaakt na 425 jaar uit zijn ijsgraf. Niedekker trekt het historische verhaal naar vandaag, mede doordat Bartolomeo alleen maar uit de permafrost kan ontwaken omdat die door het opwarmende klimaat is weggesmolten.

Overal zit mens

Yves Petry begint zijn Overal zit mens, met de woorden: "Overal zit mens. Het element mens heeft zich genesteld in elke uithoek van het ondermaanse, in elke porie van de biosfeer. We ademen mens, we eten mens, we drinken mens. Geen stukje mos, geen druppel uit de zee, geen staaltje van de bodem of de eeuwige sneeuw zonder dat het miljoenen moleculen mens bevat (…)Alles is mens geworden, dat wil zeggen, alles is bezoedeld, alles is op drift."

De hoofdpersoon in zijn boek, Kasper Kind, is boswachter. Hij is woedend om het vernietigende effect van de mens op de natuur. Bomen zijn aangetast, het landschap is onherstelbaar veranderd, het individu tot uitsterven gedoemd. Om niet ten prooi te vallen aan totale waanzin, beraamt Kasper Kind een moord.

Tussentijds

Het boek Tussentijds van Peter Zantingh beschrijft de reis die Robin, een jonge vader, met zijn zoontje Mats per trein maakt naar zijn vrouw Tess, die voor haar werk in Zuid-Duitsland verblijft. Een reis door een land dat door rampen en overstromingen wordt geteisterd. In het boek is ook een grote rol weggelegd voor de strijd om Amelisweerd. Daar hebben Robin en Tess elkaar tijdens een milieuactie leren kennen. Samen worstelen ze ook met de vraag of je wel een kind in deze wereld mag zetten. Een roman over relaties: tussen vader en zoon, man en vrouw en de mensheid en de natuur.

Bekendmaking

Naast de drie bovengenoemde auteurs zijn ook Anjet Daanje, Oek de Jong en Peter Terrin genomineerd.

Op maandag 8 mei maakt de juryvoorzitter de winnaar bekend in Felix Meritis tijdens een feestelijk diner. De bekendmaking wordt live uitgezonden door Nieuwsuur op NPO2.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie