Binnenland
KRO-NCRV

MKB Nederland: nieuw steunpakket van minstens 15 miljard nodig

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. MKB Nederland: nieuw steunpakket van minstens 15 miljard nodig

Een verlenging van de economische steunmaatregelen is nodig, en een nieuw pakket aan maatregelen moet qua omvang minstens zo groot zijn als het huidige. "Dan heb je het over nog eens 15 miljard euro, minstens. En de vraag: kun je dat geld niet op een betere, intelligentere manier bij ondernemers krijgen?" Dat zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland in 1 op 1.

Jacco Vonhof (MKB); nieuw steunpakket van minstens 15 miljard nodig

Vonhof riep in een interview in de Telegraaf op tot een 'steunpakket 2.0'. "Er vallen hele groepen ondernemers buiten de huidige regeling, die gaan daar nu last van krijgen", licht Vonhof toe.

Samen met onder meer werkgeversorganisatie VNO-NCW, bekijkt MKB Nederland bestaande maatregelen bekeken niet voorzien. "Vaste lasten, compensatie van omzetverlies. Dit gaat om het behoud van banen. Zorgen dat ondernemers niet failliet gaan."

'NOW is te beperkt'

Bedrijven waarbij de loonkosten een relatief klein deel vormen van de vaste lasten, hebben weinig aan de Noodmaatregel Overbugging Werkgelegenheid (NOW, waarbij de overheid tot maximaal 90 procent van de loonsom betaalt).

"Daar is nu nog geen steun voor. De NOW is een goede regeling, maar te beperkt", benadrukt Vonhof. Volgens hem moet bijvoorbeeld de toetreding verlaagd worden.

Duizenden bedrijven failliet

Een nieuw, verbeterd steunpakket moet een rampscenario van tienduizenden faillissementen voorkomen. "Ik hoor getallen van 70.000 faillissementen. Ik hoop dat we dat soort getallen niet gaan zien. Ik vind elk bedrijf er één te veel, maar als het er een paar duizend zouden zijn, zou me dat niet verbazen."

Vonhof roept op om de economie niet nodeloos te slopen. "Exact dat. We moeten niet te snel doorspoelen naar een nieuwe werkelijkheid. Laten we eerst zorgen dat we behouden wat er is, en daarin flink investeren. Waar wij voor knokken is dat zo min mogelijk bedrijven failliet gaan. En daar hebben we overheid keihard bij nodig."

Niet alleen 1,5 meter afstand houden

Vonhof vindt dat bij het opnieuw opstarten van de economie naar meer wordt gekeken dan 'die anderhalve meter'. "Laten we niet 1 richting inslaan. Het heeft veel meer dimensies dan 1,5 meter afstand houden."

"We moeten ook denken aan andere beperkingen en maatregelen. Het gaat er veel meer om hoe hygiëne werkt, bijvoorbeeld. Denk ook aan bepaalde groepen, bepaalde leeftijds-cohorten meer ruimte geven en anderen niet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie