Binnenland
KRO-NCRV

Huftergedrag op de weg: 'verkeer is een teamsport'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huftergedrag op de weg: 'verkeer is een teamsport'

Bumperkleven, rechts inhalen, afsnijden. Weggebruikers gedragen zich steeds asocialer. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is individualisme de reden voor het toenemende asociale gedrag in het verkeer. "We voelen ons heer en meester in de auto, maar verkeer is juist een teamsport."

Paul Broer van de Nationale Politie roept daarom agenten op straat op, om vaker op te treden tegen verkeershufters. De plaatsvervangend portefeuillehouder verkeer, vindt het aanpakken van asociaal rijgedrag een taak van de gehele politie en niet alleen van de verkeerspolitie.

Dat aanpakken kan volgens Broer heel laagdrempelig beginnen, bijvoorbeeld in de vorm van een goed gesprek. "Ik heb vanochtend onderweg nog een meneer even mee naar een parkeerplaats genomen om hem aan te spreken op zijn gedrag."

Grootschalig gehandhaafd

Ook Tertoolen ziet een grote rol voor de politie in het bestrijden van verkeershufters. "Er moet echt grootschalig op gehandhaafd worden. Mensen hebben nu het gevoel dat ze toch niet gepakt worden. Pas als dat gevoel verandert, gaan mensen hun gedrag aanpassen."

Afkeuren

Daarnaast moeten we als maatschappij dit soort gedrag sterk afkeuren, zegt Tertoolen. Ook Broer hoopt op een dergelijke beweging. Hij noemt alcohol achter het stuur als een goed voorbeeld. "Tegenwoordig is het heel normaal dat je op een feestje iemand aanspreekt als degene drinkt en je weet dat hij nog moet rijden." Als het aan hem ligt gaat het ook zo met asociaal rijgedrag.

Koen Simmers, hoofdbestuurslid van de Nederlandse Politiebond, reageert verbaasd op de oproep van Broer. "Ik zie in mijn omgeving dat agenten al optreden tegen hufterig gedrag in het verkeer. Ik denk niet dat er nog meer te behalen valt op dit gebied."

Ster advertentie
Ster advertentie