Binnenland
BNNVARA

Omwonenden blij met uitspraak Chemours: 'Je doet het ergens voor, voor je gezondheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omwonenden blij met uitspraak Chemours: 'Je doet het ergens voor, voor je gezondheid'

Chemours in Dordrecht stoot al jaren PFAS uit. De chemiefabriek is nu door de rechter aansprakelijk gesteld voor de milieuschade die zij in omliggende gemeenten hebben aangericht. Een kleine overwinning voor omwonenden zoals Kees van der Hel. Hij protesteert elke zaterdag bij de fabriek: "Je doet het ergens voor, voor je gezondheid", zegt hij in De Nieuws BV.

"We zijn er zo ontzettend blij mee", zegt Kees van der Hel, omwonende van de chemiefabriek in Dordrecht die zich inzet voor Actiegroep Gezondheid voor Alles, over de uitspraak van de rechter. "Het is de eerste dreun aan de organisatie die dacht alles te kunnen doen en ermee weg te komen. Ze zijn er nog lang niet."

Chemours deels aansprakelijk

Ook de omwonenden zelf zijn er nog lang niet, zegt Van der Hel. Chemours wordt namelijk niet volledig, maar deels aansprakelijk gesteld voor de milieuschade die zij aan de omliggende gemeenten hebben aangericht.

Roelof Bosma, journalist van Zembla die dit dossier op de voet volgt, vertelt dat de aansprakelijkheid alleen gaat om een bepaalde periode: "Van 1985 tot 1998. Je kunt je dan afvragen, was er dan onvoldoende bewijs voor de periode daarna? Het gaat ook maar over één stof, over PFOA, die ze tot 2012 uitstoten. En niet over GenX, wat tot op de dag van vandaag wordt uitgestoten, wat ook een PFAS is."

Strijd tegen Chemours is niet gestreden

De omliggende gemeenten die de rechtszaak hadden aangespannen reageren positief op de uitspraak. Alleen is de strijd hiermee nog niet gestreden, denkt Bosma: "Het is het begin van meerdere juridische processen en procedures." Daarnaast is er aandacht voor de betrokken omwonenden: "Ze wezen ook op de strijd die bewoners hebben gevoerd en dat op deze manier bewoners ook een stem hebben gekregen", aldus Bosma.

"Je doet het ergens voor, voor je gezondheid", zegt omwonende Kees van der Hel die elke zaterdag bij de fabriek protesteert. "Als je zo hard moet knokken tegen een orgaan als Chemours, dat alles met geld denkt te kunnen realiseren en overal tegenin gaat, alsof gezondheid van totaal ondergeschikt belang is. Wij wonen wel in dat gebied, en mijn kinderen en kleinkinderen. Dus je doet het ergens voor."

Volgens Van der Hel past een bedrijf als Chemours niet meer in de huidige maatschappij, waar meer oog is voor verduurzaming en vergroening. Voor Van der Hel is de uitspraak van de rechter een eerste stap richting sluiting van de chemiefabriek. "Als je zulke bedrijven niet onder druk zet, komt het nooit tot een alternatief", aldus Van der Hel. De omwonende zet vooralsnog de zaterdagse protesten voort: "Ons uitgangspunt is 0 uit de pijp."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie