Binnenland
AVROTROS

'Leg verleden niet meteen langs morele meetlat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Leg verleden niet meteen langs morele meetlat'

Moet er een nationaal excuses komen voor het slavernijverleden? En herstelbetalingen wellicht? Een nationale feestdag om te vieren dat de slavernij is afgeschaft? Historicus dr. Niek Pas (Universiteit van Amsterdam) vindt het debat daarover 'beklemmend' en 'verstikkend'. Pas wil vooral dat we "het verleden in zijn waarde laten en van een afstand bekijken". "Ik wil niet dat je de geschiedenis meteen langs de morele meetlat legt", zegt hij in dr Kelder en Co.

Luister de uitzending terug:

Stop met dat woke geblaat

Video niet beschikbaar

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, bood deze week excuses aan voor het slavernijverleden van de stad. Uit onderzoek bleek dat het stadsbestuur op grote schaal en langdurig betrokken was bij slavernij. Een adviescollege adviseerde deze week de Nederlandse Staat ook excuses te maken. "Ik vind het een gemiste kans dat daar niet, formeel, een panel bij is betrokken van academische historici", zegt historicus Niek Pas (UvA).

'In veel regio's leeft dit niet'

Pas vindt het ook opmerkelijk dat er in veel regionale kranten niet gerept wordt over de toespraak van Halsema. Artikelen over de excuses waren vooral in de landelijke dagbladen te lezen. Dat geeft volgens Pas aan dat de kwestie in heel veel regio's niet leeft.

In de discussie over de nationale feestdag hoopt Pas dat er gekeken wordt naar verbinding: "Het slavernijverleden is een haakje, je moet op zoek naar een kapstok. Het Nederland van anno nu is niet het Nederland van honderd jaar geleden. We hebben nu veel Oost-Europese migranten. Wat bindt ons? We zijn allemaal migrant." Een dag van de migratie, dan maar?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie