Binnenland
NOS

Prinsjesdagpeiling: Nederlanders willen de welvaart in het land eerlijker verdelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prinsjesdagpeiling: Nederlanders willen de welvaart in het land eerlijker verdelen

Ieder jaar in aanloop naar Prinsjesdag bevraagt marktonderzoeksbureau Ipsos de Nederlandse bevolking naar hun mening over de economische en politieke situatie in Nederland. Onderzoeker Sander Nieuwkerk besprak in het NOS Radio 1 Journaal de belangrijkste conclusies.

Video niet beschikbaar

Bijna tweederde van de Nederlanders (64 procent) vindt het belangrijk dat de welvaartsverschillen kleiner worden. Kiezers van alle partijen zijn het daarmee eens. Bij linkse partijen ligt dat percentage rond de 80, maar ook onder VVD-kiezers is 43 procent er voorstander van.

"Je ziet dat over de volledige politieke linie wel een draagvlak te vinden is voor de betere verdeling", aldus Ipsos-onderzoeker Sander Nieuwkerk.

Meer belasting voor bedrijven

Een eerlijke welvaartsverdeling moet volgens Nederlanders vooral worden betaald door bedrijven meer belasting te laten betalen. 60 procent vindt dat de belasting voor bedrijven omhoog moet. Bijna evenveel mensen (56 procent) vinden dat er meer belasting moet worden geheven op hogere inkomens. Ook verhoging van de vermogensbelasting krijgt veel steun (49 procent).

"Tegelijkertijd zien we dat er minder draagvlak is voor het verhogen van accijnzen. Dus hogere accijnzen op brandstof, drank en rookwaren kan rekenen op steun van maar een kwart van de Nederlanders", stelt Nieuwkerk.

Nederlanders zijn nog steeds pessimistisch over de toekomst van ons land. Zeven op de tien Nederlanders (72 procent) vinden dat het met Nederland de slechte kant op gaat. Maar het aantal pessimisten wordt wel kleiner, want vorig jaar vond nog 77 procent dat het de verkeerde kant op ging.

"Vorig jaar was natuurlijk het hoogtepunt van de energiecrisis. Sindsdien zijn er compensatiemaatregelen geweest en die lijken wel te hebben geholpen, want in vergelijking met 2022 kunnen Nederlanders vaker goed rondkomen", zegt Nieuwkerk.

Vertrouwen in de politiek

Bijna driekwart (72 procent) van de Nederlanders boven de 18 jaar vindt dat de politiek meer met zichzelf bezig is dan met het oplossen van de problemen in het land.

Mede hierdoor heeft nog maar een derde van de Nederlanders vertrouwen in de politiek. "Dat is laag, maar vorig jaar was het vertrouwen historisch laag", zegt Nieuwkerk. "Toen had ongeveer 28 procent van de Nederlanders vertrouwen in de politiek."

De gegevens zijn verkregen door een online onderzoek onder een representatieve steekproef van 2049 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van donderdag 7 september tot en met maandag 11 september 2023.

r1jn ipsos

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie