Binnenland

Taakstraf onmisbaar instrument: 'Rechter kan zelf de afweging maken'

KRO-NCRV
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Taakstraf onmisbaar instrument: 'Rechter kan zelf de afweging maken'

Als je op dit moment geweld pleegt tegen een hulpverlener en je wordt gepakt, dan kan de rechter nog kiezen tussen een gevangenisstraf of een taakstraf. Maar de Eerste Kamer gaat vandaag waarschijnlijk instemmen met een taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners. Terwijl taakstraffen aantoonbaar beter werken. Volgens Johan Bac, directeur Reclassering Nederland, moeten rechter kunnen blijven kiezen voor een taakstraf. "Zij kunnen die afweging goed maken", zegt hij in Spraakmakers.

Onmisbaar onderdeel

Johan Bac, directeur Reclassering Nederland, noemt de taakstraf een onmisbaar instrument. "Het is niet in alle gevallen passend. Bij ernstige vormen van geweld hoort er absoluut een gevangenisstraf bij. Maar die werkstraf is in mijn visie echt een onmisbaar onderdeel."

Volgens Bac kan de rechter die afweging goed maken. "Dat is de opdracht van de rechter. Die moet kijken naar de ernst van het feit, naar de omstandigheden van het geval en naar de persoon van de dader."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ambulanceverpleegkundige Damiaan Volp is het eens met Johan Bac. Hij vindt niet dat door maatschappelijke druk rechters geen taakstraf meer mogen geven. "Zij maken de straf passend. Ik denk dat elk geval an sich bekeken moet worden."

Effect op de groep

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, zegt het geweld tegen politiemensen echt helemaal zat te zijn. "Ik snap wat meneer Bac zegt, je moet de balans zoeken. Maar bij ons ligt echt de balans op die gevangenisstraf."

Struijs: "Wij vinden echt dat er nu eens een signaal uit moet gaan na al die jaren. Het gaat ook over het effect wat het op de groep heeft. Als ik dit weekend het extreme geweld zie bij hooligans die denken: 'Ach ja joh, als we opgepakt worden, komen er toch vanaf met een taakstraf'."

Minder maatwerk

Als er een taakstrafverbod komt, kunnen rechters minder maatwerk leveren, zegt rechter Jacco Janssen. "In gevallen waar politieagenten of ambulancemedewerkers betrokken zijn, leggen wij gevangenisstraffen op. Daar hebben wij de wet eigenlijk niet voor nodig, dan maken we de afweging op die manier."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie