Naar homepage
Binnenland

'Minister Schouten moet mijn plan gewoon uitvoeren'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Minister Schouten moet mijn plan gewoon uitvoeren'

Minister van Landbouw, Carola Schouten moet zo snel mogelijk gevolg geven aan het vandaag gelanceerde 'masterplan' van D66 Kamerlid Tjeerd de Groot. "Met dit kabinet hebben we afgesproken dat we volop inzetten op kringlooplandbouw, maar er is nog geen cent hieraan uitgegeven door de Minister van Landbouw", stelt De Groot in 1 op 1.

Als het ligt aan de D66-portefeuillehouder landbouw en Visserij Tjeerd de Groot, wordt de Nederlandse veestapel gehalveerd. Door zo’n vijftig miljoen minder kippen en zes miljoen minder varkens te houden, neemt de uitstoot van stikstof drastisch af en komt er ruimte voor woningbouw. Daarmee stelt de Groot namens de links-liberale regeringspartij een oplossing in petto te hebben voor de 'stikstofcrisis.'

Daarmee kan er goeddeels een einde komen aan de 'wooncrisis' in ons land als gevolg van een rekenen uitspraak van de Raad van State over de beperking van stikstof waardoor duizenden woningen niet gebouwd mogen worden. Het kabinet is naarstig op zoek naar een uitweg waarbij geplande woningbouw, aanleg van wegen en andere infrastructuurprojecten toch kunnen doorgaan.

70 procent

D66-Kamerlid De Groot laat er geen misverstand over bestaan in 1 op 1. Veeteelthouders in ons land moeten er aan geloven. "Van de schadelijke stikstof uitstoot binnen Nederland is ongeveer 70 procent afkomstig van de landbouw en de intensieve veehouderij. Dat is enorm. Terwijl de bijdrage van de intensieve veehouderij aan de economie nog geen 1 procent is. Die verhouding is compleet zoek."

Quote

De schade voor de natuur is té groot

Tjeerd de Groot

Postzegellandje

Ons land herbergt momenteel duizenden landbouwbedrijven met in totaal 100 miljoen kippen, 12 miljoen varkens, 4 miljoen koeien en 600.000 geiten. En al die ammoniak word uit de mest van deze dieren omgezet in een berg aan stikstof. De Groot: "Wij produceren te veel vlees voor onze eigen inwoners. Op Amerika na zijn wij wereldwijd de grootste agrarische exporteur ter wereld. Maar Nederland is een postzegellandje: de schade voor de natuur is té groot."

Kringlooplandbouw

Ter bestrijding van de stikstofcrisis moet de veestapel niet alleen worden gehalveerd en moeten honderden veeteeltbedrijven worden uitgekocht, maar ook moeten de Nederlandse boeren massaal overstappen op kringlooplandbouw volgens De Groot.

"Kringloop landbouw is hét alternatief voor de boeren in Nederland. Op den duur kan je veel meer verdienen met kringloop landbouw: investeer dus volop in kwaliteit van de landbouw in plaats van in de kwantiteit, wat we tot nu toe altijd hebben gedaan."

Trots

Tjeerd de Groot is trots op de Nederlandse agrosector. "We doen het fantastisch, de cijfers zeggen het ook." In 2018 had Nederland een omzet van ruim 90 miljard in de landbouw en is daarmee de op één na grootste exporteur van landbouwgoederen wereldwijd, maar al die dieren op een postzegel houden, kan niet langer.

De D66'er verwijt de eerdere kabinetten Rutte I en Rutte II de ogen te hebben gesloten voor maatregelen om de landbouw klimaatneutraler te maken. Maar ook over de minister van Landbouw, Carola Schouten, van het huidige kabinet is De Groot zeer ontevreden.

Onrealistisch en niet chic

Schouten reageerde vanochtend ook geïrriteerd op de plannen van De Groot. Ze noemt de plannen van coalitiepartner D66 "onrealistisch en bovendien niet chic dat je als boer of boerin die elke dag heel hard werkt, in de krant kunt lezen dat je wel kunt verdwijnen".

De Groot vindt dit een opmerkelijke uitspraak van de minister, omdat zij de opdracht heeft gekregen juist met die kringlooplandbouw aan de slag te gaan. "Ze heeft niet alleen de opdracht gekregen, ze heeft er ook nog geld bij gekregen met het klimaatakkoord om het uit te voeren."

Aan de slag

"Ze heeft nog geen cent uitgegeven", aldus De Groot over Schouten. Hij zal haar in het volgende overleg vragen wat ze de afgelopen maanden heeft doorgevoerd om de uitstoot van de boeren te verminderen. "Zij moet aan de slag" en wel met het plan van De Groot. "We hebben al een gedeelte in de steigers staan, ze moet gaan uitvoeren. Dat is haar baan."

Ster advertentie
Ster advertentie