Binnenland
KRO-NCRV

Code rood: 'Druk op de zorg moet bepalen of we moeten ingrijpen, niet vakantiewensen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Code rood: 'Druk op de zorg moet bepalen of we moeten ingrijpen, niet vakantiewensen'

Met een verzesvoudiging van het aantal coronagevallen in een week tijd, gaat ons land wellicht rood kleuren op de Europese kaart. Er zijn daarom zorgen over vakantiemogelijkheden. "De druk op de zorg zou moeten bepalen of we opnieuw moeten ingrijpen, niet of iemand op vakantie wil", zegt nachtclubeigenaar Aziz Yagoub bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Aziz Yagoub is eigenaar van nachtclubs Annabel en Perron in Rotterdam en organiseert meerdere festivals. Ook hij maakt zich zorgen over het oplopende aantal besmettingen, maar denkt dat deze stijging veroorzaakt wordt door een combinatie van meerdere factoren. "Ik denk dat het wel heel gemakkelijk is om met de vinger te wijzen naar jongeren, het nachtleven en festivals."

Testen

Volgens Yagoub heeft de minister zich vergist dat er na een vaccinatie meteen gefeest kan worden, maar moet de horeca daar niet het slachtoffer worden. Hoewel het eerste weekend met testen voor toegang in het nachtleven chaotisch verliep, wijst hij op de verbeteringen in het tweede weekend. "Aankomend weekend is het nog beter geregeld met controles."

De cijfers lopen op, maar hij heeft nog niet genoeg aanwijzingen gezien dat de zorg ook weer overbelast raakt. Hij is bang dat hij, na meer dan anderhalf jaar gesloten te zijn geweest, de tent weer moet sluiten. "Dat zou vervelend zijn. Dan is het voor horecaondernemers alsof je op de grond ligt en een handuitreiking krijgt van de overheid, maar die blijkt achteraf een schop na te zijn."

Het overheidsbeleid is wat hem betreft "te paniekerig" en de ondernemer zou liever een consequente lijn zien.

Vakantie

Volgens de MAX Vakantieman Jeanine Jansen zijn de oplopende cijfers ook slecht nieuws voor de Nederlanders die naar het buitenland op vakantie willen. "We zijn heel erg bezig met welk land groen of geel is. Maar heel weinig mensen realiseren zich dat ook hoe het hier gaat, roet in het eten kan gooien."

Als Nederland straks 'op rood' gaat, dan kan dat gevolgen hebben voor je reis naar het buitenland. "Andere Europese landen gaan opnieuw kijken wat de regels worden voor Nederlands op vakantie."

Huisartsen en eerste lijn onder druk

Huisarts Daan Evers vindt het helemaal nog geen tijd voor vakanties of het nachtleven. Met de versoepelingen lopen we volgens hem voor de muziek uit. Het probleem ligt volgens hem nu niet meer bij de ziekenhuizen, maar is verplaatst naar de eerstelijnszorg. "Die staat volledig onder druk", aldus Evers.

Dat komt volgens de huisarts doordat de uitgestelde zorg op gang komt, mensen met psychische klachten zich melden en huisartsen druk zijn met de nazorg van covid-patiënten. "Het is te beperkt om alleen maar naar de vakanties te kijken. Als maatschappij zijn we daar misschien mee bezig, maar vanuit huisartsenperspectief zijn we nog lang niet zover."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie