Binnenland
NOS

Waarom de kans dat MH370 gevonden wordt, steeds groter wordt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de kans dat MH370 gevonden wordt, steeds groter wordt

Het zoekgebied wordt steeds kleiner en daarmee wordt de kans groter dat het verdwenen toestel MH370 wordt gevonden.

Dat stelt Rob Luijnenburg in NOS Met het Oog op Morgen. Hij is oud-medewerker van Fugro, een Nederlands bedrijf dat al eerder naar de MH370 zocht. Het toestel verdween vier jaar geleden spoorloos met 239 mensen aan boord.

Deze week werd bekend dat het bedrijf Ocean Infinity aan een nieuwe zoektocht begint naar de MH370. Er wordt gezocht in opdracht van de Maleisische regering, die het bedrijf alleen betaalt als het wrak wordt gevonden.

Ocean Infinity gaat zoeken met onderwaterdrones. "Net als Fugro dat deed aan het einde van de zoekperiode. Maar waar Fugro dat met één drone deed, gebruikt Ocean Infinity er zes tot acht simultaan."

De drones, eigenlijk mini-onderzeeërs, verzamelen geluids- en videodata om de zeebodem te analyseren. Een drone kan per dag vijftien tot zeventien vierkante kilometer doorzoeken. “Ik begreep dat ze 15.000 vierkante kilometer gaan doen. Dus dan heb je honderd dagen nodig om het gebied te coveren. Dat klopt wel met de negentig dagen die ze krijgen van de Maleisische overheid."

Triest

Uit nieuwe informatie blijkt dat het zoekgebied toch wat noordelijker ligt dan waar Fugro heeft gezocht. "Dat kan gebeuren. Wij vinden het triest dat het allemaal zo lang moet duren. Want stel je voor dat je nabestaande bent van een de passagiers, dat is verschrikkelijk. Wij hopen dat ze het vinden, vooral voor de mensen."

En dat zou best kunnen, denkt Luijnenburg. "De planning is ongelooflijk krap, maar als je naar de analyses kijkt van waar het zoekgebied zou moeten zijn, wordt de kans natuurlijk groter."

"Wij hebben 120.000 vierkante kilometer gedaan, dus dat gebied is al uitgesloten. Dan is er nog met vliegtuigen gezocht een stuk noordelijker, dat is ook uitgesloten." Volgens Luijnenburg blijft er dan het kleine stuk over tussen die twee gebieden, waar nooit is gezocht. "En dat is juist het gebied waar Ocean Infinity gaat zoeken."

Ster advertentie
Ster advertentie