Binnenland
AVROTROS

Kirsten Verdel: 'Communicatie over deze vaccinatieronde schiet wederom tekort'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Kirsten Verdel: 'Communicatie over deze vaccinatieronde schiet wederom tekort'

Ook in de nieuwe vaccinatiecampagne ontbreekt het aan feitelijke informatie, vertelt communicatie- en mediastrateeg en "vaccinatie-omroeper" Kirsten Verdel in MISCHA!. "Welke prik krijg ik, heeft het voor mij als veertig- of tachtigjarige zin om hem te halen?" Volgens Verdel is de rode draad door de hele coronacampagne "dat er zo weinig wordt geleerd". Verdel: "Als je ziet van wat er twee jaar geleden niet goed ging, dan bereid je je het jaar daarna voor op een manier dat het wel goed gaat." En dat ziet ze nauwelijks.

#132 - Kirsten Verdel - MISCHA!

Verdel zette zich in de VS in voor de campagne van Obama. "Wat ik heb geleerd in die campagnes: hoe persoonlijker, hoe beter." Volgens de communicatiestrateeg doe je dat het liefst met een persoonlijk gesprek. "Dat kan niet altijd, dus dan ga je bellen. Lukt dat niet, dan verstuur je een brief of e-mail. En helemaal op het eind van het spectrum zit dan communicatie via tv of radio. Maar dat is een schot hagel."

Doelgroepencommunicatie

Verdel pleit, met andere woorden, voor doelgroepencommunicatie. "Er zijn specifieke risicogroepen waarvan je weet dat je die echt op een specifieke manier moet bereiken, omdat ze bijvoorbeeld niet op social media zitten, of niet naar de radio luisteren of geen Nederlands spreken. Het heeft ontzettend lang geduurd voordat daar iets mee gebeurde."

Hoe het volgens Verdel kan dat er wederom zaken misgaan in de coronacomunicatie? "Het is niet dat er te weinig kennis is over communicatie, of dat er te weinig mensen zijn. Maar je ziet wel - en dat is een breder thema bij de overheid - dat veel kennis en ervaring is weggegaan. Naar het bedrijfsleven, een ander type organisatie, of met pensioen. De mensen die er nu zitten durven niet zoveel, nemen geen verantwoordelijkheid." Volgens Verdel wordt er eindeloos beleid besproken en over schuttingen gegooid, maar wil niemand eindverantwoordelijk zijn.

#132 - Kirsten Verdel - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie