Binnenland
AVROTROS

VluchtelingenWerk roept kabinet op om Afghaanse gezinnen zo snel mogelijk te herenigen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VluchtelingenWerk roept kabinet op om Afghaanse gezinnen zo snel mogelijk te herenigen

Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt komen eerder in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Eerder zei het kabinet al tolken op te vangen en na veel druk uit de Tweede Kamer mogen nu ook bijvoorbeeld koks en chauffeurs asiel in Nederland aanvragen. Volgens VluchtelingenWerk moet het kabinet veel meer doen. Zo moet ook gezinshereniging snel worden geregeld, stelt de NGO.

Volgens VluchtelingenWerk komt dit besluit daarnaast veel te laat. “Een halfjaar geleden zouden we hier blij mee zijn geweest, maar nu is het voor veel mensen mosterd na de maaltijd”, zegt Martijn van der Linden van VluchtelingenWerk. “Het vliegveld in Kabul is namelijk praktisch onbereikbaar, dus we zijn bang dat veel mensen niet eens snel naar Nederland kunnen komen.”

VluchtelingenWerk wil dat gezinnen uit Afghanistan ook herenigd worden

Wie mogen nu naar Nederland komen?

“De officiële definitie luidt nu: iedereen die het Nederlands belang heeft gediend. In de Kamer ging het over beveiligers en chauffeur, maar bijvoorbeeld ook over mensen die voor internationale media hebben gewerkt, of voor NGO’s. Maar zoals je kunt lezen is er nog veel onduidelijk en is er ruimte voor interpretatie” zegt Van der Linden.

Door die ruime definitie is het ook lastig te zeggen om hoeveel mensen het precies gaat. “Maar van de tolken weten we dat wel. Daarvan zijn er 111 in Nederland, die zijn hier al eerder gekomen, en zo’n 60 mensen wachten nog op evacuatie."

'Kabinet: zet in op gezinshereniging'

VluchtelingenWerk maakt zich daarnaast zorgen om Afghanen die in Nederland zijn en nog in procedure zijn. “Sinds vorige week zijn die procedures tijdelijk stopgezet en worden er tijdelijk geen beslissingen genomen zolang niet duidelijk is welke kant het op gaat in Afghanistan. In oktober wordt daar meer over bekend. Uitzetten lijkt wat ons betreft ondenkbaar, maar daar zijn we pas gerust over als het zwart op wit staat."

Maar ook mensen die net een status hebben gekregen maken zich grote zorgen. “Zo zijn er mensen die net een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar van wie het gezin nog in Afghanistan zit. Zij hebben recht op gezinshereniging”, zegt Martijn van der Linden. “Daarom wil ik het kabinet ook oproepen om deze mensen zo snel mogelijk op te halen uit Afghanistan. De mensen hier zijn wanhopig en zijn bang dat ze misschien nooit meer elkaar kunnen zien als het niet snel gebeurt.”

Ster advertentie
Ster advertentie