Cultuur & Media
KRO-NCRV

Zagen we in de persconferentie een nieuwe Taliban? 'Ik neem het met de dag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zagen we in de persconferentie een nieuwe Taliban? 'Ik neem het met de dag'

De Taliban lijkt bezig met een charmeoffensief. Vrouwelijke journalisten ondervragen Taliban-woordvoerders en ze beloofden gisteren vrede in een persconferentie. In het Mediaforum vragen we ons af hoe serieus we deze 'andere' Taliban moeten nemen.

'Hoopgevend'

"Ik neem het met het uur, met de dag”, zegt mediakenner Jan-Kees Emmer erover in Spraakmakers. Hij volgde de persconferentie en de mediaoptredens van de groep met grote interesse. "Ik vind het te vroeg om te zeggen dat hier een andere Taliban staat", zegt Emmer, "maar de eerste signalen zijn hoopgevend."

Kritische vraag

Er stond zelfs een Afghaanse journalist op die een kritische vraag stelde. “Hij vroeg of de Taliban dacht dat het volk hen kon vergeven voor al die duizenden doden die zijn gevallen door de bermbommen die ze hebben gelegd. Ik vind dat wel bemoedigend."

Emmer vraagt zich af wat er overblijft van deze progressie als echt alle buitenlanders zijn vertrokken en niet alle ogen meer op Kabul zijn gericht.

Andere berichten

"Ik ben geneigd te denken dat dit charmeoffensief een tijdelijke manoeuvre is", zegt Arjan Snijders, coördinator Nieuwswijsheid Beeld en Geluid. Hij baseert zich naast de persconferentie op berichtgeving waarin Afghanen aan het woord komen, elders in het land. "Je ziet ook mensen die daar wonen en andere verwachtingen hebben."

Volgens hem pakt de Nederlandse journalistiek dit goed aan, door naast de persconferentie ook deze mensen aan het woord te laten. Zijn zijn er helemaal niet gerust op.

'Niet realistisch'

Hoogleraar Staatsrecht en Henk Kummeling twijfelt niet alleen aan de oprechtheid van de Taliban, maar ook of het realistisch is om te denken dat deze mannen nu voor iets totaal anders staan. De rector-magnificus van de Universiteit van Utrecht benadrukt dat het eeuwen duurt om een democratische rechtstaat te vestigen.

Hij wijst erop dat sommige vrouwenrechten in Nederland ook pas in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zijn gerealiseerd in Nederland. "Het is niet erg realistisch te denken dat al die waarden en normen die wij zo belangrijk vinden daar na twintig jaar in de samenleving zijn gevestigd." Gezien het feit dat de Taliban de Sharia willen terugbrengen, moeten we volgens hem "het ergste vrezen."

Het Mediaforum met Jan-Kees Emmer en Arjan Snijders

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie