Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Pim Fortuyn lijsttrekker Leefbaar Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Pim Fortuyn lijsttrekker Leefbaar Nederland

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 23 oktober 2001, werd Pim Fortuyn voorgedragen als lijsttrekker voor Leefbaar Nederland.

De Tweede Kamerverkiezingen van 2002 zijn het moment van de waarheid voor Leefbaar Nederland. De partij, ontstaan uit lokale initiatieven, bestaat nog maar even en met de verkiezingen van 2002 moet blijken of Leefbaar zich ook een landelijke pak aan kon meten.

Op een partijcongres wordt socioloog en ex-hoogleraar Fortuyn gekozen als lijsttrekker van de partij. Op 23 oktober wordt hij officieel voorgedragen. Dat heeft meteen invloed op de peilingen. Leefbaar staat op twee tot drie zetels, maar na de komst van Fortuyn stijgt dat tot zeven en eind januari zijn het er twintig.

Maar in februari 2002 gaat het mis. Fortuyn geeft een interview aan de Volkskrant en zijn uitspraken over het afschaffen van het grondwetsartikel 'gij zult niet discrimineren', schieten het partijbestuur in het verkeerde keelgat. De lijsttrekker weigert zijn woorden terug te nemen, wordt ontslagen en richt zijn eigen partij op: de Lijst Pim Fortuyn. Fred Teeven werd de nieuwe lijsttrekker van Leefbaar Nederland.

Op 6 mei 2002, negen dagen voor de verkiezingen werd Fortuyn op het Mediapark in Hilversum vermoord door de extreem-linkse milieuactivist Volkert van der Graaf.

Leefbaar Nederland ging met slechts twee zetels de Kamer in. In 2007 werd de partij ontbonden. De LPF kreeg 26 zetels.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie