Binnenland
NTRPowNed

De kermis is nu immaterieel cultureel erfgoed, een steuntje in de rug

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De kermis is nu immaterieel cultureel erfgoed, een steuntje in de rug

De kermis maakt nu officieel deel uit van het immaterieel cultureel erfgoed. Een hele eer voor de negenhonderd kermisexploitanten die Nederland kent, maar de status moet ook helpen de kermis te beschermen tegen de toenemende regeldrift. “Overal waar mensen bij elkaar komen, worden kermisattracties geplaatst", zegt Hans Eckelboom, zesde generatiekermisexploitant, in 5 Dagen.

5 Dagen... vanuit Rumpt

Het oudste volksvermaak ter wereld

“De erkenning is een pluspunt, maar uiteindelijk had het veel eerder moeten gebeuren”, zegt de 77-jarige Hans Eckelboom die deel uitmaakt van de zesde generatie binnen een kermisfamilie. Volgens zijn dochter Corina Adriaans is de kermis het oudste volksvermaak ter wereld. “Zelfs in de Tweede Wereldoorlog ging de kermis door.”

De kermis kent een rijke geschiedenis die zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen. Steden lieten in de zomermaanden markten toe waar vrije handel was toegestaan. Ook vierden kerken hun kerkwijding (de dag waarop de kerk wordt ingewijd) met een Heilige Mis (de kerk-mis). Uit beiden ontstonden kermissen: momenten van vertier voor de inwoners van stad en dorp, waar vrijhandel was toegestaan en kunsten werden vertoond. De kermis heeft haar plek niet verlaten vertelt Corina Adriaans: “Nog altijd staan we met onze attracties bij de kerk.”

De kermis blijft

Op het hoogtepunt staan er zeventig kermissen per weekend door het hele land. "Die draaien ook zakelijk gezien als een dolle", zegt voorzitter Atze Lubach van de bond van kermisexploitanten Bovak. Ondanks de flink gestegen energieprijs hebben mensen een soort 'knaldrang' en bezoeken ze de attracties, ook al zijn ze misschien wat duurder.

Maar er zijn ook zorgen. In het hele jaar 2022 staan in Nederland 1500 kermissen gepland. Het aantal exploitanten is echter de afgelopen vijf jaar met zeven procent gedaald. Er zijn nog ‘maar’ 896 over, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Het is voor Hans Eckelboom geen reden om zijn kleinkinderen te behoeden voor een onzeker bestaan als kermisexploitant. “Overal waar mensen bij elkaar komen, worden kermisattracties geplaatst.”

De hoge energieprijzen en stijgende kosten voor brandstoffen en onderhoud zijn vooralsnog geen reden op de branche te verlaten. Kermisexploitanten denken in oplossingen. Als de zon begint te schijnen, reizen ze met hun attracties door Nederland en in de wintermaanden verkopen ze oliebollen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie