Binnenland
NTRPowNed

Toename van toerisme maakt van Texel een soort Ibiza

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toename van toerisme maakt van Texel een soort Ibiza

Het publiek dat jaarlijks richting de wadden trekt is veranderd. Een onderzoek heeft uitgewezen dat nieuwe toeristen steeds meer ruimte innemen, vaak ten koste van de natuur en de eilandbevolking, en eilandbewoners zijn daar niet allemaal even blij mee. 5 Dagen spreekt met plaatselijke bewoners van Texel. Waar ligt de grens van het toerisme?

Een nieuw soort toerist

Sinds de coronapandemie komt een nieuw soort toerist naar Texel. Waar dit voorheen natuurliefhebbers waren die met een tentje op vakantie wilden gaan, zien eilandbewoners en onderzoekers tegenwoordig steeds vaker luidruchtige groepen vakantiegangers die van het eiland een soort Ibiza maken.

Er worden grote vakantiecomplexen gebouwd op voormalige natuurcampings. Verder verdrijven hoge inkomens de lokale bevolking door de huizenwaarde zover omhoog te duwen dat eilanders geen huis meer op een Waddeneiland kunnen veroorloven. Gentrificatie en een steeds luider massatoerisme drukken hun stempel op de eilandsfeer.

Beddenquotum

Tijdens een onlangs georganiseerde openbare Raadsinformatieavond werden er ruim 44.000 geregistreerde, toeristische slaapplaatsen geteld. Om te achterhalen of dit klopt zou er daadwerkelijk achter de voordeur geteld moeten worden hoeveel bedden er in een accommodatie staan. Het aantal bedden bepaalt het maximum aantal overnachtende toeristen. In het bestemmingsplan geldt een grens van 45.000 (planologische) bedden, met een absolute bovengrens van 47.000 bedden.

Eilandbewoner Robert Friso Boom weet wel een oplossing om iets te doen aan die drukte: “Je moet onmiddellijk stoppen met het quoteren van bedden bijvoorbeeld, gooi het maar vrij. Dat hele beddengebeuren moet je eraf gooien, dat stimuleert jonge mensen ook niet om nog wat te ondernemen in het accommodatieverhaal.”

Het belang van rust in de natuur

Ook nemen de toeristen meer plek in dan voorheen. Ze komen met scooters naar de duinen en verstoren daarmee beschermde natuurgebieden. Boswachter publiek Mariëtte Smit komt ze geregeld tegen tijdens haar werk. "Het belang van rust in de natuur is veel breder dan alleen rust in het broedseizoen. Het bos zoals het ooit is aangelegd, is niet voor het autoverkeer dat er nu naartoe komt. Tijdens het zomerseizoen zijn de boswachters veel meer bezig met toezichthouden en er blijft natuurlijk altijd een groep die heel graag iets doet wat niet de bedoeling is."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie