Herdenking 16 augustus: 'Iedereen krijgt een kans om een verhaal te delen'
- Nieuws
- Herdenking 16 augustus: 'Iedereen krijgt een kans om een verhaal te delen'
Op 15 augustus 1945 eindigde de Japanse bezetting in het voormalig Nederlands-Indië, nu Indonesië. Japan gaf zich over en er kwam een einde aan de Japanse interneringskampen. Gisteren vond de Nationale Herdenking plaats bij het Indisch Monument in Den Haag, waarbij onder andere premier Schoof een krans legde. Vandaag, op 16 augustus, vindt er nog een herdenking plaats, de Dekoloniale Nederland Indonesië-herdenking voor alle slachtoffers tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Indonesië.
Wat betekent de Dekoloniale Nederland Indonesië herdenking voor Indonesische mensen in Nederland?
Video niet beschikbaar
Inclusieve herdenking
Vandaag komen mensen bijeen in Amsterdam bij het Nederlands-Indië-monument om stil te staan bij alle slachtoffers in Indonesië tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Yulia Pattopang, historica en spreker op de herdenking: "Wat deze herdenking anders maakt, is dat het niet gaat om nationaliteit of nationalisme, het gaat over het leed van de burgers, de Tweede Wereldoorlog, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en de periode daarna en de kolonisatie." Tijdens de herdenking staan persoonlijke verhalen centraal. Er is geen militaire taptoe zoals bij de herdenking op 15 augustus.
De insteek van de initiatiefnemer is om inclusiever de herdenking organiseren. Pattopang vult aan: "Iedereen krijgt een kans om een verhaal te delen." Zelf geeft ze een toespraak over wat erkenning voor haar betekent.
Behoefte
De behoefte om te herdenken is voor iedereen anders zegt de historica. Maar: "De persoonlijke verhalen vanuit de Indonesische kant zijn nog onderbelicht" zegt ze. De herdenking op 16 augustus besteed daar aandacht aan. Op 17 augustus 1945 riep Soekarno, de eerste president van Indonesië, de Republiek Indonesië uit. De herdenking is met opzet niet op 17 augustus gepland, omdat dit de nationale feestdag is in Indonesië waarop de onafhankelijkheid wordt herdacht en gevierd.
Pattopang ziet de laatste jaren dat deze nationale feestdag meer gevierd wordt in Nederland, vooral door de jongere generatie. "Ik ben daar blij om. Het zijn vooral jonge Indonesische Nederlanders die opgegroeid zijn in Indonesische families waarvan een familielid uit Indonesië komt. Zij willen graag iets vasthouden."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.