Binnenland

10 dingen waar je op kan letten bij contactlenzen

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 10 dingen waar je op kan letten bij contactlenzen

[AVROTROS] Draag je contactlenzen of sta je op het punt ze te kopen? Let dan op. Hoe kan je het best je lenzen onderhouden? Wat doe je als je een keer geen lenzenvloeistof bij je hebt? Zijn er alternatieven om je lenzen in optimale staat te houden? Radar vertelt waar je op kan letten.

Miljoenen Nederlanders hebben een bril of dragen contactlenzen om beter te kunnen zien. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2012 blijkt dat zo'n 61% een bril of contactlenzen draagt, of een ander hulpmiddel gebruikt om te lezen of te zien. Dat aantal neemt alleen maar toe naarmate men ouder wordt. 75-plussers gebruiken vrijwel allemaal visuele hulpmiddelen.

Radar besteedde al eerder aandacht aan het dragen van een bril en het onderhouden daarvan. Lees daarover hieronder het artikel.

Laat je ogen goed en regelmatig opmeten

Iedereen heeft andere ogen. Dat betekent dat de bolling van het oog, de aanmaak van tranen en hoeveel je knippert per persoon anders is. Voor aanschaf moet je je ogen dus laten opmeten. Daarin wordt ook meegenomen hoe sterk je ogen zijn, of je veel tijd achter de computer doorbrengt en hoe vaak je knippert met je ogen. Ogen veranderen met de jaren, laat ze dus regelmatig opmeten. Oogmetingen kun je laten doen bij een oogarts of een opticien.

Online kopen heeft nadelen

Contactlenzen kan je kopen bij een drogist, opticien of op internet. Het voordeel van online kopen is dat je geld bespaart. "Als er iets mee is of als je last krijgt van irritatie, dan weet een opticien niet wat voor samenstelling de lenzen hebben als je ze online gekocht hebt", zegt opticien en oogmeetkundige Ton Juffermans, van EyeTon, die tegenwoordig praktische trainingen geeft aan medewerkers van brillenwinkels. Dat belemmert mogelijk een oplossing. Bij een opticien je contactlenzen kopen kan dus duurder zijn, maar daar krijg je meestal wel service en deskundigheid voor terug.

Kies de juiste lenzenvloeistof

Je kan je contactlenzen schoonmaken met lenzenvloeistof. Was voor gebruik altijd je handen. Elk oog is anders. Laat je adviseren door een deskundige, want het kan best zijn dat je buurman goed uit de voeten kan met het huismerk van de drogist, maar jij niet, omdat de vetafscheiding van je oog anders is. Dan heb je dus andere vloeistof nodig.

Gebruik geen water

Kraanwater bevat volgens Juffermans allerlei micro-organismen waardoor je ogen kunnen ontsteken. Tijdens het douchen krijg je ook water in je oog, maar dat knipper je er zo uit. "Mensen zorgen soms beter voor hun auto dan hun ogen. Wees er zuinig op, zegt Juffermans. De Optometristen Vereniging Nederland zegt hierover: "Kraanwater en gekookt water is onvoldoende desinfecterend om een lens te bewaren, waardoor er maar één veilig antwoord is op de vraag wat te doen als je je spulletjes vergeten bent: de zachte lenzen weggooien".

Vermijd speeksel

Het klinkt verleidelijk om je lenzen even schoon te maken met speeksel. Doe het niet. Niet alles dat je in je mond kan hebben, kan je in je ogen verdragen. "Er zijn voorbeelden bekend van mensen die net Spaanse pepers hadden gegeten en vervolgens hun lenzen wilden schoonmaken in hun mond." Als je dan eenmaal je lenzen weer in doet gaat dat vreselijk branden.

Lenzenvloeistof vergeten: wat te doen?

Als je ergens blijft slapen en je bent je lenzenvloeistof vergeten, wat kan je dan doen? "Hou ze zeker geen nachtje in, maar leg ze tijdens de nacht in een laagje water, ga 's ochtends meteen lenzenvloeistof halen, spoel ze schoon en leg ze een uur in de lenzenvloeistof." Juffermans zegt dat dit wel een uiterste noodgreep is, maar eigenlijk is water geen goed middel om lenzen te bewaren.

Lenzen in en uit doen zonder vingers

Vind je het niet prettig om je lenzen in en uit te doen met je vingers? Dan zijn er ook speciale 'zuigertjes' of 'ploppertjes' die kunnen helpen. "Ze worden niet veel meer gebruikt, omdat het materiaal van lenzen steeds beter wordt. Soms vinden mensen zo'n zuigertje handig."

Wat te doen tegen geïrriteerde ogen?

Zit je de hele dag op kantoor waar de lucht erg droog is en kijk je daarbij lang naar een beeldscherm? Dan kan je ook nachtlenzen overwegen. Die zijn ook voor kinderen plezierig, omdat ze veel buiten spelen en daardoor gevoeliger zijn voor stof in de ogen. Juffermans legt uit dat nachtlenzen zijn gemaakt van een combinatie van materialen. "Die is anders dan de gewone zachte lens. Het brengt het oog in een andere kromming waardoor je de volgende dag beter ziet. Gedurende de dag gaat de kromming er weer uit. 's Avonds doe je dan je lenzen in om de kromming te manipuleren."

Combineer lenzen

Het is ook heel goed mogelijk om lenzen te combineren. Hierbij doe je in het ene oog een lens om in de verte goed zicht te hebben en in het andere oog een lens voor dichtbij. Je leert je ogen dan om met het ene oog te lezen en het andere oog ver te kijken.

Geen zin om schoon te maken?

Overweeg dan daglenzen. Deze lenzen gooi je aan het eind van de dag weg. De kans op vuil op je lenzen is daardoor een stuk kleiner, je bent niet meer bezig met schoonmaken van je lenzen en ook bespaar je op lenzenvloeistof. Daglenzen zijn zacht. Het silicone hydrogel laat veel meer zuurstof door. Daardoor raken je ogen niet zo snel uitgedroogd.

10 dingen waar je op kan letten bij contactlenzen

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie