Ex-gokverslaafden niet blij met hoeveelheid reclames voor online gokken
- Nieuws
- Ex-gokverslaafden niet blij met hoeveelheid reclames voor online gokken
Verslavingsdeskundigen, ex-gokverslaafden en de Consumentenbond zijn niet blij met de stijging van het aantal reclames voor online gokken. "Natuurlijk zapp je wel weg als ex-verslaafde, maar als je van sport houdt, kom je het gewoon tegen."
Video niet beschikbaar
Sinds 1 oktober is de markt voor online gokken geopend. Bedrijven met een vergunning mogen daar reclame voor maken en dat doen ze volop. Bijvoorbeeld gisteravond, in de pauze van de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Noorwegen.
Irritant voor ex-gokverslaafden
Marco Smit, ex-gokverslaafde, vindt dat de wet zoals ie nu is ingevoerd niet goed is. "Ik hoor van ex-gokverslaafden dat ze zich ergeren aan de gokreclames. Ze vinden het vervelend."
"Ik ben nu 7 jaar aan het herstellen na een periode van 30 jaar. Ik ben alles kwijtgeraakt", vertelt hij. Hij heeft jarenlang een dubbelleven geleefd, zegt hij, totdat hij betrapt werd door zijn ex-vrouw en erachter kwam wat hij aan het doen was.
Kan iedereen overkomen
Smit werkt nu in de verslavingszorg. "Het heeft mij zingeving gegeven. De verslaving gaat natuurlijk niet weg, maar door dit werk sta ik nu veel steviger in het herstelproces."
Iedereen kan verslaafd raken, zegt Smit. "Een verslaving discrimineert niet. Als het gaat om sportweddenschappen bijvoorbeeld, zijn het wel uitsluiten mannen.
'Politiek heeft steken laten vallen'
Als het aan Smit had gelegen waren er helemaal geen reclames voor online gokken. "Gewoon net als bij tabak. Ik vind echt dat de politiek het heeft laten liggen om de reclames goed te begrenzen. Je ziet ook ex-voetballers die ineens het uithangbord zijn van online gokken, maar ik vraag me af of ze wel weten wat de risico's zijn. Je zult ze niet snel reclame zien maken voor tabak bijvoorbeeld."
Smit zegt dat er een toename is in het aantal mensen dat online gokt. "Maar gokken wordt pas een probleem als je niet meer aan geld kan komen of als je geld op is." Daarom is het volgens Smit een probleem dat lang duurt voordat je er iets aan gaat doen. "Als je alcohol drinkt heb je daar misschien morgen al last van, bij gokken duurt dat langer."
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.