Binnenland
NOS

Dodental tsunami Indonesië loopt op, waarom werkte het waarschuwingssysteem niet?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dodental tsunami Indonesië loopt op, waarom werkte het waarschuwingssysteem niet?

Honderden mensen zijn op de stranden van West-Java en Zuid-Sumatra op zoek naar slachtoffers van de tsunami, die zaterdagnacht Indonesië trof. Het dodental van de ramp is opgelopen naar zeker 281, meer dan duizend mensen zijn gewond geraakt.

De inwoners en autoriteiten in Indonesië werden dit weekend compleet verrast door de tsunami. Die ontstond na een uitbarsting van een vulkaan in de zeestraat tussen Java en Sumatra, de Straat van Sunda. De enorme vloedgolf liet een spoor van vernieling na langs de kust.

Op de stranden liggen overal brokstukken. Artsen proberen zoveel mogelijk overlevenden te helpen. De verwachting is dat het dodental verder oploopt als er meer informatie uit de getroffen gebieden komt. Tot dusver zijn de meeste slachtoffers Indonesische toeristen die vakantie vierden langs de kust.

Extra artsen en apparatuur

Ook op medisch gebied waren de Indonesische autoriteiten totaal niet voorbereid, legde correspondent Michel Maas gisteren uit. Inmiddels is bekendgemaakt dat er extra artsen en medische apparatuur naar het rampgebied wordt gestuurd. President Joko Widodo is ook naar het gebied afgereisd.

De tsunami van dit weekend is de derde die Indonesië treft in zes maanden. Deskundigen zeggen tegen The Jakarta Post dat er nog een tsunami zou kunnen volgen, omdat de vulkaan Anak Krakatau nog actief is.

Waarschuwingssysteem

Direct na de tsunami dient zich de vraag voor waarom het waarschuwingssysteem niet werkte. Het antwoord is eenvoudig, vertelde correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal: "Eigenlijk bestaat het niet. Er is alleen een systeem dat bij een aardbeving checkt of er een tsunamidreiging is." Deze tsunami werd echter veroorzaakt door een aardverschuiving, een natuurfenomeen dat andere seismologische signalen uitzenden.

Na de verwoestende tsunami van 2004 werd er een high tech waarschuwingssysteem geschonken, maar dat is inmiddels buiten werking. "Het werkte met boeien in de zee, maar die zijn een voor een verroest of gezonken, waardoor dat systeem sinds 2012 niet meer bestaat."

Correspondent Michel Maas heeft al van veel natuurrampen verslag gedaan. Hoe voorkomt hij dat hij overmand wordt door zijn emoties? In een uitgebreid gesprek met Winfried Baijens blikte hij terug op zijn 2018:

2018 was een rampjaar voor Indonesië

Ster advertentie
Ster advertentie