Binnenland
MAX

Buikpijn door geldzorgen: deze huisartsenpraktijk heeft financieel praktijkondersteuner

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Buikpijn door geldzorgen: deze huisartsenpraktijk heeft financieel praktijkondersteuner

In tijden van inflatie en hoge energiekosten kan lang niet iedereen de financiële eindjes aan elkaar knopen. Sommige mensen krijgen daar letterlijk buikpijn van. Dat zagen ze ook bij huisartsenpraktijk Mozaïek in Rotterdam-Zuid. Daarom kunnen mensen daar inmiddels ook met blauwe enveloppen van de Belastingdienst en onbetaalde rekeningen terecht. Want naast de artsen is daar een financieel praktijkondersteuner actief. Huisarts Janneke Michiels en financieel praktijkondersteuner Jos Pizzuto vertellen er meer over in Villa VdB.

Huisarts Janneke Michiels merkt in haar praktijk geregeld dat klachten zoals slapeloosheid, hoofdpijn en buikpijn worden veroorzaakt door geldzorgen. "Nu hebben we een praktijkondersteuner financieel die de oorzaak van die medische klachten aanpakt. Ik vind dat goede geneeskunde", zegt Michiels. "In plaats van patiënten met geldzorgen door te verwijzen naar de gemeente of maatschappelijk werk, bieden we nu een vervolg dat vanaf onze praktijk wordt gestart."

Laagdrempelig

Een bezoek aan de financieel praktijkondersteuner is laagdrempelig. "Mensen hoeven geen intake te doen of nieuwe formulieren in te vullen, ze kunnen direct door naar mij", vertelt financieel praktijkondersteuner Jos Pizzuto. "Ik benader mensen zelf om een afspraak te maken. Soms voel ik dan nog wat weerstand, maar dat verdwijnt als sneeuw voor de zon als we aan tafel zitten. Dan hoor ik hun verhaal aan. Het is vaak klein leed, rondom toeslagen of kwijtscheldingsformulieren. Soms heb je grotere zaken met weinig of geen perspectief. Het is heel fijn om mensen die start te kunnen geven om aan te vangen met hun verdere leven."

Meer tijd

Pizzuto heeft contacten met financieel experts bij de gemeente. Wanneer dossiers vrij groot zijn, gaat hij met patiënten mee naar de gemeente om hen daar over te dragen. Janneke Michiels vertelt dat ze door het werk van de financieel praktijkondersteuner meer tijd kan besteden aan andere patiënten. "Ik kan de volgende patiënt weer zien. Anders komen sommigen vier of vijf zes keer bij mij terug. Dit geeft ons dus ook weer lucht", vertelt Michiels.

Doorverwijzen

Praktijkondersteuner Jos Pizzuto pleit voor minder bureaucratie om armoede te bestrijden. “Er zijn zoveel goede initiatieven en loketten waar mensen terecht kunnen”, zegt Pizzuto. “Alleen de patiënt weet het loket niet te vinden en de loketten weten soms ook niet van elkaars bestaan af’”

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie